Najava i poziv na radionicu ojkanja

ojkanje_najava2016Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi uz sponzorstvo Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca, te SNV-a Zagreb i VSNM-a grada Zadra i Zadarske županije
u okviru projekta Duga iznad Kule,
u prostorima kulturnog dobra Kule Jankovića u Islamu Grčkom,
organizira 26. – 29. 08. 2016. radionicu tradicijskog načina pjevanja, ojkanja

Projekt je osmišljen s ciljem očuvanja, revitalizacije, popularizacije, kao i korištenja u turističkoj ponudi specifičnog tradicijskog vokalnog fenomena, ojkanja. Važnost tog glazbenog izričaja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH, koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, te ga uspješno prijavilo na UNESCO-vu listu zaštićene i, nažalost, ugrožene kulturne baštine čovječanstva. Opširnije o ojkanju i projektu Duga iznad Kule
Projekt povezuje materijalnu (revitaliziranje Kule Jankovića) i nematerijalnu kulturnu baštinu kroz rad na očuvanju ugrožene nematerijalne baštine, potiče autohtone kulturno-umjetničke aktivnosti, kao i očuvanje kulturnog identiteta, te pridonosi održivosti područja kroz značajno proširenje turističke ponude.
Ciljevi projekta
Prvi i osnovni cilj je prenošenje znanja tradicijskog načina pjevanja potresanjem glasa svima zainteresiranima, naročito članovima KUD-ova, a prvenstveno na mlađe generacije koje, u općim trendovima modernizacije i globalizacije, ne prepoznaju vrijednosti i značaj svoje autohtone baštine i tako ju čine ugroženom. Nakon zvršenu radionice, stručno educirani pjevači ojkači, to će novostečeno znanje moći dalje razvijati i prakticirati u svojoj lokalnoj zajednici.

Organizacija rada i voditelji
Radionicu vode etnomuzikolozi-istraživači kojima u realizaciji ovog projekta pomažu lokalni tradicijski pjevači. Neposredan način upoznavanja i učenja tradicije, gdje stručni medijatori uz pomoć nositelja tradicije prenose znanja, pokazao se najučinkovitijom metodom učenja ove vrste pjevanja, različite od današnjih (temperiranih) načina standardnog glazbovanja.
Voditelji radionice 2016. su: Maestro Joško Ćaleta, dr. sc., etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Zagreba. te etnomuzikologinja dr.sc. Sanja Ranković, iz Beograda.
Opširnije o Voditeljima radionice

Okvirni program ove četverodnevne radionice nalazi se u prilogu Radionica, dok će detaljni program biti objavljen naknadno.

Za sudjelovanje na radionici predviđena je kotizacija u iznosu od 200 kn. Postoji mogućnost oslobođenja od kotizacije za manji broj polaznika. Oslobođenje od kotizacije treba zatražiti prilikom prijave, uz kraće obrazloženje.
Prijava se vrši ispunjavanjem priložene PRIJAVNICE ZA RADIONICU. Organizatori osiguravaju doručk i ručak, te čaj i kavu u pauzama, za četiri radna dana kao i promo materijale. Za polaznike postoji mogućnost besplatnog smještaja unutar kompleksa Kule Jankovića, bilo u zgradama (ograničen broj sudionika) ili u vlastitim šatorima u “velikoj avliji” ili u parkovnom dijelu Kule.

Broj sudionica i sudionika je ograničen na najviše 20 osoba. Prijave se primaju do popune mjesta ili najkasnije do 20. 08. 2016.

S Radionice tradicijskog načina pjevanja – ojkanja 2, voditelj maestro Joško Ćaleta, održane u Kuli Jankovića 28.-30.08. 2015. u okviru projekta Duga iznad Kule

Radionica ojkanja završila javnim nastupom u Medviđi

Zahvaljujući velikom entuzijazmu polaznica/ka druge radionice te inspirativnom maestru Jošku Ćaleti, ovladavanje tehnika ojkanja bilo je tako uspješno da se pri kraju radionice odlučilo da se grupa prijavi za javni nastup na folklornoj manifestaciji KUD-ova u Medviđi. Gledatelji su ih nagradili velikim pljeskom, a voditelj manifestacije lijepim pohvalama.
Polaznice/i (ukupno 14) bili su iz Zadra, Zagreba, Istre, Međimurja itd.; jedna polaznica čak iz Njemačke. Po završetku radionice, u (anonimnoj) anketi, i predavanja i organizacija su izvrsno ocijenjeni, a sveukupno je Radionica, prema izjavama polaznica/ka, “nadmašila sva očekivanja”.
Projekt je zanimljivom donacijom podupro i Zadarski proizvođač Vitlov Chocolate prigodnom edicijom tabli čokolade sa omotnicom s motivima četverokuke (nematerijalne kulturne baštine), a sadrži i mljevene bademe proizvedene u Bukovici. Te čokolade su potencijalni suvenir, kojim bi se promovirala i kulturna baština i potaknula domaća proizvodnja badema, kojeg i Hrvatska i EU uvozi i do 90%.

Najava i poziv na drugu radionicu ojkanja

Nakon uspješno provedene prve radonice ojkanja u Kuli, najavljujemo i drugu radionicu ojkanja 28. – 30. 08. 2015.
Voditelj druge radionice je maestro Joško Ćaleta, dr.sc., etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Instituta za Etnologiju i folkloristiku, Zagreb.
Program druge radionice biti će objavljen naknadno.
Sudjelovanje na Radionici je besplatno ali uz obaveznu prijavu ispunjavanjem priložene PRIJAVNICE. Organizatori pokrivaju troškove za ručak te za kavu u stankama za dva radna dana u Kuli. Za dio sudionika postoji mogućnost organiziranja besplatnog smještaja u Kuli Jankovića.
Broj sudionica i sudionika je ograničen na najviše 20 osoba. Prijave se primaju do popune mjesta ili najkasnije do 25. 08. 2015.

Najava i poziv na radionice ojkanja

Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi uz sponzorstvo Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca, te SNV-a Zagreb i VSNM-a grada Zadra u okviru projekta Duga iznad Kule, u prostorima kulturnog dobra Kule Jankovića u Islamu Grčkom, organizira dvije radionice tradicijskog načina pjevanja.

Projekt je osmišljen s ciljem očuvanja, revitalizacije, popularizacije, kao i korištenja u turističkoj ponudi specifičnog tradicijskog vokalnog fenomena, ojkanja. Važnost glazbenog izričaja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH, koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, te ga uspješno prijavilo na UNESCO-vu listu zaštićene i, nažalost, ugrožene kulturne baštine čovječanstva. Opširnije o ojkanju i projektu Duga iznad Kule

Projekt povezuje materijalnu (revitaliziranje Kule Jankovića) i nematerijalnu kulturnu baštinu kroz rad na očuvanju ugrožene nematerijalne baštine, potiče autohtone kulturno-umjetničke aktivnosti, kao i očuvanje kulturnog identiteta, te pridonosi održivosti područja kroz značajno proširenje turističke ponude.

Ciljevi projekta
Prvi i osnovni cilj je prenošenje znanja tradicijskog načina pjevanja potresanjem glasa svima zainteresiranima, naročito članovima KUD-ova, a prvenstveno na mlađe generacije koje, u općim trendovima modernizacije i globalizacije, ne prepoznaju vrijednosti i značaj svoje autohtone baštine i tako ju čine ugroženom. Stručno educirani pjevači ojkači, to će novostečeno znanje moći dalje razvijati i prakticirati u svojoj lokalnoj zajednici.

Voditelji
Radionice vode etnomuzikolozi-istraživači kojima u realizaciji ovog projekta pomažu lokalni tradicijski pjevači. Neposredan način upoznavanja i učenja tradicije, gdje stručni medijatori uz pomoć nositelja tradicije prenose znanja, pokazao se najučinkovitijom metodom učenja ove vrste pjevanja, različite od današnjih (temperiranih) načina standardnog glazbovanja.
Voditelji prve radonice 30.06. te 01. i 02.07. 2015. su etnomuzikologinja dr.sc. Sanja Ranković, iz Beograda, i mr.sc. Ivo Brkić, etnomuzikolog i etnokoreolog iz Zadra.
Voditelj druge radionice, 28., 29. i 30.08. 2015., je dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Zagreba. Opširnije o voditeljima radionica

Detaljan program prve radionice nalazi se u prilogu Radionica 1, dok će program druge radionice, koju vodi dr. Ćaleta, biti objavljen naknadno.

Sudjelovanje je besplatno ali uz obaveznu prijavu ispunjavanjem PRIJAVNICE ZA RADIONICU. Organizatori pokrivaju troškove stanki za kavu i ručak za dva radna dana u Kuli. Za dio sudionika postoji mogućnost organiziranja besplatnog smještaja u Kuli Jankovića.

Broj sudionica i sudionika je ograničen na najviše 20 osoba. Prijave se primaju do popune mjesta ili najkasnije do 25. 06. 2015.


Press clipping:
Zadarski.hr
Slobodna Dalmacija
Zadarski list