Program ‘Dana Kule 2019.’

Izlozba 'Cuvari Kule'poslednja-_sansa27. srpnja (subota)

19:00 Otvorenje izložbe: ČUVARI KULE JANKOVIĆA
Izložba portreta ličnosti zaslužnih za očuvanje Kule kroz stoljeća.

19:30 domjenak

21:00 Kazališna predstava: POSLEDNJA ŠANSA
Komična monodrama po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović; izvodi Suzana Petričević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, koju je publika imala priliku na istom mjestu gledati u predstavi ,PLASTIKA“.

jelena_plemenita_kneginja_posedarska28. srpnja (nedjelja)

21:00 Kazališna predstava: ZADNJA URA KNEZA MARTINA POSEDARSKOG
Drama iz uskočke povijesti, u izvedbi dramskog ansambla ‘Knezovi i serdari Posedarski’ iz Posedarja. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Ne samo u dane ove manifestacije, nego i u cijelom ljetnom razdoblju, može se razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra: „stara kužina“ sa stalnim postavom etnografske zbirke, kula izvidnica i tamnica, zatim crkvica Svetog Đurđa te park s ribnjakom i izvorom vode. U novoobnovljenoj „staroj kući“ mogu se razgledati skraćene verzije izložbi iz prethodnih godina. Predviđeni su slobodni i vođeni obilasci uz tumačenja, po potrebi na više svjetskih jezika.

Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa.

˝Dani Kule 2019.˝ održavaju se uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ˝Čelinka – Posedarje˝ i Zavičajni muzej Benkovac.

dani kule 2018.

Ovogodišnji ‘Dani Kule’ održat će se od 30. srpnja do 3. kolovoza 2018. u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom.

Prvog dana, u nedjelju 29. srpnja, program je posvećen zavičajnim vrijednostima Ravnih Kotara i Bukovice. On uključuje otvorenje izložbe fotografija BUKOVICA, autora Miljenka Domijana, pretpremijeru predstave JELENA pl. KNEGINJA POSEDARSKA dramske skupine ČELINKA iz Posedarja te nastup KUD KAMEN BUKOVICA, a sve će biti začinjeno kušanjem prisnaca/presnaca – tradicionalnog kotarsko-bukovičkog specijaliteta.

Zadnjeg dana manifestacije, u petak 3. kolovoza, Kula će ugostiti humorističku hit predstavu: PLASTIKA –KOMEDIJSKA DRAMA ZA DVE ŽENE U NAJBOLJIM GODINAMA, u izvedbi glumica Suzane Petričević i Nele Mihailović, iz Beograda.

A sve dane između – od 30. srpnja do 3. kolovoza – Kula Jankovića će biti otvorena za posjetitelje koji će moći razgledati prirodne i kulturne vrijednosti ovog iz mnogo razloga zanimljivog objekta kulturne baštine zadarskog zaleđa.

P R O G R A M

29. srpnja (nedjelja)
Otvorenje DANA KULE 2018. s temom: BUKOVICA I RAVNI KOTARI

18:00 Otvorenje izložbe Miljenka Domijana: BUKOVAČKA PRIČA fotozapis iz 1974.
Motiv ove izložbe za autora nije apstraktan prostor već mjesto življenja, kulturni krajolik –
ekskluzivan primjer neotuđivog suživota okoliša i čovjeka.

19:00 Druženje uz prisnac/presnac – tradicionalni kotarsko-bukovički specijalitet

19:30 Nastup dramske skupine ČELINKA iz Posedarja
Riječ je o najavi predstave JELENA pl. KNEGINJA POSEDARSKA koja će premijeru imati u
Posedarju

20:00 Nastup KUD KAMEN BUKOVICA
Ovo kulturno-umjetničko društvo izvodit će tradicionalne pjesme ovog kraja

3. kolovoza (petak)

21:00 Kazališna predstava: PLASTIKA u produkciji FaVi teatra iz Beograda
Autor teksta Stevan Koprivica, režija Suzana Petričević. Glume Nela Mihajlović i Suzana Petričević,
glumice Narodnog pozorišta Beograd.

30. srpnja – 3. kolovoza

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Slobodne i vođene ture razgledanja kompleksa Kule Jankovića: crkvice Sv. Đurđa, parka s
ribnjakom i izvorom vode, kule izvidnice, tamnice, novoobnovljene stare kuće te stalnog postava
etnografske zbirke kao i skraćenih verzija izložbi iz prethodnih godina (Ususret obnovljenoj Kuli,
Desničini susreti).

Ulaz je slobodan.

Radujemo se vašem dolasku!

dani kule 2017.

P R O G R A M

22. srpnja (subota)

17:30 Otvorenje DANA KULE 2017. uz pozdravna slova
Kao izaslanik Ministrice kulture RH manifestaciju će otvoriti gospodin Miljenko Domijan, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra

17:45 Program otvorenja izložbi:
VLADAN DESNICA – PIŠČEV STUDIO
Ksenija Škarić, Igor Šuljić i Vlasta Gyura otvorit će izložbu i dati informacije o koncepciji izložbe te o nastanku audio-snimki triju kompozicija Vladana Desnice u izvedbi Vlaste Gyure (klavir) i Josipe Bilić (sopran) koje će se ovom prilikom moći premijerno poslušati
VLADAN DESNICA I DESNIČINI SUSRETI
Izložba (autori: prof.dr.sc. Drago Roksandić i Ivana Cvijović Javorina) se razvijala kroz višegodišnja istraživanja u sklopu znanstveno-stručnih skupova Desničini susreti, a njeni dijelovi su već predstavljani javnosti u Zadru, Šibeniku, Splitu i Zagrebu

19:00 Domjenak

20:30 Književno-scenski program: LJESTVE JAKOVLJEVE
Scenska prezentacija dijela teksta iz drame Ljestve Jakovljeve te odabrane poezije Vladana Desnice. Program režiraju i izvode mladi glumci: Dado Ćosić (kazalište: ZKM), Romano Nikolić (udruga: Arterarij) i Sara Stanić (kazalište: Kerempuh)

23. srpnja (nedjelja)

21:00 Kazališna predstava: IGRE PROLJEĆA I SMRTI
Monodrama Jure Arasa u produkciji Teatra VeRRdi, nastala prema tekstovima iz romana Vladana Desnice Proljeća Ivana Galeba

Oba dana manifestacije tijekom čitavog dana („9 – 9“) posjetitelji mogu razgledavati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre kulturnog dobra Kula Stojana Jankovića uključujući crkvicu Svetog Đurđa te parkovne površine što je sve integralni dio ovog kompleksa (slobodne i vođene ture na nekoliko svjetskih jezika, po potrebi). Ukazujemo i na dva stalna izložbena postava: etnografska zbirka u prostoriji Stara kužina te slikovni/fotografski prikaz povijesti Kule i njenih najvažnijih vlasnika naslovljen: Ususret obnovljenoj Kuli (novi postav) u prostoriji Škritorij u kojem se nalazi i bista književnika Sime Matavulja
Za sve elemente programa Dana Kule 2017. – ulaz je slobodan!

dani kule 2016.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. srpnja 2016. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održavaju se Dani Kule Jankovića 2016.

SLOBODNI I VOĐENI OBILASCI KULE JANKOVIĆA
U okviru ovogodišnjih Dana Kule Jankovića tijekom subote i nedjelje od 9 ujutro do 9 navečer može se razgledati obnovljenu povijesnu jezgru kulturnog dobra Kula Stojana Jankovića i crkvica Svetog Đurđa kao i parkovne površine koje su integralni dio ovog kompleksa.
To uključuje prostore Velike i Male avlije, Crkvicu Sv. Đurđa, Salu, Staru kužinu, Tamnicu, terase Kule s vidikovcem, park s izvorom vode i akumulacijskim bazenom – Peškijerom.
Moći će se razgledati Etnografsku zbirku u Staroj kužini, Škritorij s bistom Sime Matavulja ali i restauriranu sliku Stojana Jankovića u Sali, koja je 2015. vraćena nakon dva desetljeća izbivanja.
Tu su i izložbe “Ususret obnovljenoj Kuli” i “Tri restaurirane slike iz fundusa Kule Jankovića” kao i početak novog postava: „Ususret 50. Obljetnici smrti književnika Vladana Desnice“.

Nedjelja, 31. 7. 2016. u 21:00 h
PREDSTAVA „IGRE PROLJEĆA I SMRTI“ PREMA TEKSTU VLADANA DESNICE
u izvedbi Jure Arasa i produkciji Teatra VeRRdi


RADIJSKA NAJAVA PREDSTAVE


U nedjelju, u 21:00 h, u prostoru Kule prikazat će se monodrama Jure Arasa Igre proljeća i smrti nastala prema tekstu romana Vladana Desnice Proljeća Ivana Galeba.

Ovogodišnji Dani Kule Jankovića najava 50. obljetnice smrti književnika Vladana Desnice koja će se obilježavati 2017. godine, te je stoga i ovogodišnji program posvećen Vladanu Desnici kao najeminentnijem stanaru i vlasniku ovog kulturnog dobra.

Manifestacija Dani Kule Jankovića 2016. se ove godine održava u okviru projekta Duga iznad Kule 2016., a uz sponzorstvo Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca te VSNM-a grada Zadra. Organizator Dana Kule Jankovića 2016. je Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi.

Kao i svake godine, ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa
Dovedite svoje prijatelje i goste, omogućite im da i oni dožive i osjete ljepote i vrijednosti kulturne baštine u vašem susjedstvu.
Radujemo se vašem dolasku!

dani kule 2015.

U petak i subotu, 31. 7. i 1. 8. 2015. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održava se manifestacija DANI KULE JANKOVIĆA 2015. koja će sadržavati sljedeće sadržaje:

Posjet obnovljenim dijelovima Kule Jankovića
Predviđene su slobodne i vođene ture: Sala, Tamnica, obje terase Kule s vidikovcem, park s izvorom vode i bazenom, crkva Sv. Đurđa. Moći će se razgledati Etnografska zbirka u „Staroj kužini“, „Škritorij“ s bistom S. Matavulja i izložbe “Ususret obnovljenoj Kuli” i “Tri restaurirane slike iz fundusa Kule Jankovića”.
Osigurana stručna tumačenja i vodstvo.

Prezentacije (slide-show, filmovi, PPT prezentacije, medijski odjeci) o Kuli Jankovića, više puta dnevno.

IZ PROGRAMA IZDVAJAMO :

Petak, 31. 7. 2015.:
19 h
„Povratak Stojana u Kulu“

Predstavljanje Statusa Fundusa Kule Stojana Jankovića 2015. g. povodom uspješnog završetka rada Međudržavne hrvatsko-srpske komisije za povrat kulturnog blaga u RH. Vraćen je sveukupni fundus Kule Stojana Jankovića (ukupno preko 4.000 jedinica zbirki i arhivske građe)
Svečano otkrivanje restaurirane slike Stojana Jankovića u Sali, vraćene nakon dva desetljeća izbivanja.

20 h
Nastup folklornih grupa iz Bukovice i Ravnih kotara

Večer ojkanja u Kuli (u okviru projekta Duga iznad Kule, s ciljem održavanja,oživljavanja, promoviranja ovog vrlo specifičnog i vrijednog načina pjevanja, prepoznatog kao UNESCO-priznate nematerijalna kulturne baštine čovječanstva)
Program večeri folklora

Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa Dovedite svoje prijatelje i goste, omogućite im da i oni dožive i osjete ljepote i vrijednosti kulturne baštine u vašem susjedstvu. Osigurano prevođenje na engleski, francuski i talijanski jezik vašim stranim gostima.
Radujemo se vašem dolasku, i nastojat ćemo vam ga učiniti što ugodnijim!

Press clipping:
Zadarski list

dani kule 2014.

izlozba2014Program
(Kula Jankovića, Islam Grčki)

Subota, 26.7.2014.

12 h

Svečano otvorenje dviju izložbi:
izložba: Vladan Desnica i Kula Stojana Jankovića
Izložba: Tri novorestaurirane slike iz fundusa Kule

19 h

Nastup folklornih grupa iz Bukovice i Ravnih kotara
uz degustiranje presnaca/prisnaca pripremljenog po izvornom receptu

Nedjelja, 27.7.2014.

Prije podne

Vođene ture razgledavanja i projekcija video materijala

19 h

Milorad Savić: Predavanje s projekcijama o fundusu budućeg muzeja u Kuli Jankovića

2o h

Diskusija o zajedničkoj kulturnoj baštini Ravnih kotara i Bukovice te o potencijalima kulturnog turizma u zadarskom zaleđu

20,30 h

Muzički nastup Nevena Jurića i prijatelja

21 h

Poetski performans u znak sjećanja na Desanku Maksimović:

“ZA ONE SASVIM DRUKČIJE OD MENE I ZA ONE SA MNOM ISTOVETNE“
Igraju polaznici Dramskog studija EHO, SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba i mladi iz Islama Grčkog.
Dramski studio EHO: Emina Horvat, Ena Bašić, Aleksandra Radonjić, Diana Salem, Tihana Dobranić, Aleksandra Osman, Nataša Kovačević, Goran Vinčić i Dragutin Miškić.
Gost izvođač: Neven Jurić, gitara
Redateljica: Svetlana Patafta

Završno druženje

Manifestacija je dio međunarodnog EU projekta: „Jankovic Castle: historic site, generatingsustainable development of the Ravni Kotari region“, čiji je nositelj: Sveučilište u Zagrebu, uz šest
domaćih i međunarodnih partnera, i dio je aktivnosti A2.3 “Common heritage Awareness Days 2014”.

Folklorni program

otvoreni dani kule jankovića 2013.

U utorak i srijedu, 30. i 31. 07. 2013. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održava se manifestacija
OTVORENI DANI KULE JANKOVIĆA 2013.
sa slijedećim sadržajima:
Obilazak obnovljenih dijelova Kule Jankovića
vođene ture uz stručna tumačenja vrijednosti ovog kulturnog nasljeđa, ili slobodni obilasci gostiju po kompleksu i parku
Obilazak foto-izložbe o Kuli
Obilazak Etnografske zbirke i novouređenog „Škritorija“ u Staroj kući
Prezentacije o Kuli Jankovića (slikovne prezentacije, filmovi, video-zapisi, predavanja):
O Kuli kroz povijest, o kulturnoj baštini Kule, o obnovi, planovima za budućnost, o potencijalima ove zajedničke kulturne baštine za održivi razvoj regije



Izdvajamo iz programa :
30. 07. u 20 sati: Mr.sc. M. Savić: Islamljani i Jankovići; predavanje sa slajdovima
31. o7. u 18:30: Otkrivanje obnovljene biste S. Matavulja (rad kipara G. Antunca)
31. o7. u 19:30: Predstava „Bilješke jednog vremena“, režija S. Patafta (re-kreacija povijesnog trenutka prema tekstovima S. Matavulja i V. Desnice) 31. o7., oko 21 h. Završno druženje
Program se oba dana odvija od 11 do 22 h, kontinuirano
Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa
Dovedite vaše prijatelje i vaše goste i omogućite im da i oni dožive i osjete ljepote i vrijednosti kulturne baštine u vašem susjedstvu. Osigurano prevođenje na engleski, francuski i talijanski jezik vašim stranim gostima. Radujemo se Vašem dolasku!
Manifestacija je dio međunarodnog EU IPA projekta: „Jankovic Castle: historic site, generating sustainable development of the Ravni Kotari region“, čiji je nositelj: Sveučilište u Zagrebu, uz šest domaćih i međunarodnih partnera, i dio je aktivnosti A2.3 “Common heritage Awareness Days”.

Press clipping:
Zadarski list

otvorenje kule za javnost i otvoreni dani 2012

Manifestaciju je organiziralo  „Društvo  za obnovu i revitalizaciju Kule Jankovića –Mostovi“, u okviru EU IPA projekta: „Jankovic Castle: historic site, generating sustainable development of the Ravni Kotari region“; Aktivnost 1: A 2.3 Common heritage awareness days.

U 2012 g., uslijed opsežnosti programa, ova aktivnost se ove godine održavala iznimno 3 dana, s obzirom da je prvi dan bio posvećen svečanom otvorenju Kule za javnost (uzvanici) a iduća 2 dana redovnom programu. Nakon toga Kulu je bilo moguće posjetiti kroz čitavo ljeto.

 

Program Dan 1:  Svečano službeno otvorenje Kule Jankovića za javnost:
– Pozdravna riječ u ime domaćina (dr. sc. U. Desnica i dr. sc. N. Desnica-Žerjavić)
– Pozdravne riječi predstavnika nekih od institucija koje su posebno zaslužne za ovu manifestaciju:
– magistrica Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministice kulture RH, koja je u ime Ministarstva kulture RH i otvorila Kulu Jankovića za Javnost

– gospodin Martin Mayer, ataše pri Evropskoj komisiji u Hrvatskoj,

– prof. dr.sc. Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom Saboru i Predsjednika SNV, zatim
– prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i
– prof dr. sc. Vesna Vašiček, prorektorica za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu.
– prof. dr. sc. Robert Bacalja, prorektor za studije i studentska pitanja Zadarskog sveučilišta,

Otvorenju je nazočilo i niz drugih ličnosti iz Ministarstva kulture RH: (Zlatko Uzelac, pomoćnik ministice kulture RH,  Eva Brunović Voditeljica Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost, mr.sc. Anastazija Magaš-Mesić, pročelnica Konzervatorskog odjela Mininistarstva kulture RH u Zadru, Lepa Petri, konzervatorka, koja stručno nadzire obnovu Kule), te brojne druge ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života (D. Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd,  Marin Ćurković ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Čedomir Višnjić, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Gordan Bosanac, direktor CMS-a, Zoran Pusić, predsjednik GOLJPa, Branislav Ćelap, izdavač prvih sabranih djela V. Desnice 1965 g., Rajka Rađenović, zamjenica Zadarskog župana, Miloš Čiritović, do-gradonačelnik grada Benkovca, te drugi predstavnici Grada Benkovca: Mile Marić, iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Benkovca, Vanja Čvrljak – direktor Turističke zajednice Grada Benkovca, i mnogi drugi)

 

Kraća izlaganja održali su:

– Prof. Miljenko Domijan (kao dugogodišnji glavni konzervator RH, a prije toga direktor nadležnog Konzervatorskog odjela u Zadru), na teme::
Važnost obnove Kule te konkretne aktivnosti u zaštiti i obnovi Kule Jankovića,, i
– Prof. dr. sc. Drago Roksandić (kao programski voditelj ovog IPA projekta i mnogih ranijih revitalizacijskih aktivnosti): Kulturno i povijesno značenje Kule Jankovića te, revitalizacijske aktivnosti. Posebni osvrt na planove i akcije oko izgradnje Međunarodnog sveučilišnog centra u Kuli Jankovića, o čemu su također govorili i prof. dr. Alan Braun, (Arhitektonski fakultet, Zagreb), i dr. sc. Darko Babić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

 

– Otvaranje dvaju izložbi u Kuli Stojana Jankovića:
Otvaranje Etnografske zbirke (kao prve od zbirki Kule Jankovića koja se vratila u Kulu), i

Otvaranje prve Izložbe u ‘Sali’: “Ususret obnovljenoj Kuli”, foto-izložba; (20-ak postera velikog formata, B1, sa fotografijama/tlocrtima, itd). “Sala”(novo-obnovljena dvorana površine preko 50 m2), zamišljena je kao polifunkcionalni prostor: Kao dvorana za Izložbe  te kao dvorana za predavanja .)
–  Domjenak uz muzički program (Neven Jurić, gitara)

 

–  Vođeni i slobodni obilasci obnovljenih dijelova kompleksa kule Janković Stojana.

 

 

Program Drugi  i treći dan: 
Predavanje-prezentacija o zajedničkoj kulturnoj baštini Kule Jankovića, „Kula Stojana Jankovića  -Kulturno nasljeđe, Obnova,  Revitalizacija, “  (U. Desnica); uključivalo je povijesni razvoj i kulturno-povijesni značaj ovog objekta zajedničke kulturne baštine, funkcije pojedinih dijelova kompleksa, umjetničke, povijesne i arhivske zbirke Kule Jankovića. Nadalje, projekcije filmskih materijala (HTV prilozi o Kuli, iz filmskih arhiva, starih amaterkih video-zapisa, itd),,

Vođeni i slobodni obilasci obnovljenih dijelova kompleksa te parka Kule Jankovića, (bilo predviđeno 4x dnevno, u praksi su se odvili znatno veći broj puta, već kako su se formirale skupine posjetitelja): Vodstvo obilazaka, uz objašnjenja (često i vrlo detaljna, ovisno o konkretnoj grupi i interesu) obavili su članovi Udruge: Olga Škarić, Jelena Desnica Ivičević, Uroš Desnica, Tatjana Škarić-Jurić, Nataša Desnica-Žerjavić. Dunja Franković Desnica , Jelena Žerjavić (cjelodnevna dežurstva).

Sadržaj obilaska je uključivao:

Obilazak Etnografske zbirke , uz objašnjenja funkcija pojedinih predmeta iz zbirke, te raznih faza korištenja „ Stare kužine“ – od otvorenog ognjišta do „modernih“ rješenja iz početka 19. st.

Obilazak prve foto-izložbe u Kuli, u obnovljenoj  “Sali”, pod nazivom: “Ususret obnovljenoj Kuli”

(uz objašnjavanje povijesne pozadine i razvoja Kule kroz vjekove, izgled prije 1990 g., nakon ratnih stradanja, i u raznim fazama obnove, slikovni i tekstualni podaci o važnim ličnosti te zbirkama Kule Jankovića)

Obilazak obnovljenih dijelova Kule Jankovića, u vidu vođenih tura ili slobodnih razgledanja. Osim Stare kuhinje i Sale s izložbama, to je uključivalo penjanje na Kulu (Vidikovac na gornjoj etaži kule), tamnicu i “samicu”,  malu i veliku „avliju“, šetnju do izvora Klokotuša, bazena i dijela Arboretuma, obilazak  romaničke crkvice Sv. Đorđa)
Večernji sadržaj drugoga dana upotpunilo je predavanje prof. dr. sc. Duška Marinkovića „Ravni kotari i Vladan Desnica“.

 

Osim prvoga dana (kad je na samom Otvorenju Kule za javnost bilo oko 100  uzvanika i gostiju), u naredna dva dana ove aktivnosti Kulu posjetilo još najmanje oko 150 posjetitelja (prema Knjizi posjetitelja, koja je uspostavljena u „Sali“).
Događaj je izazvao veliku medijsku pažnju (molim vidjeti Priloge), tako da se interes za posjet Kuli nastavio i nakon „službenih dana“ aktivnosti, jer su se mnogi zainteresirali (i doznali za mogućnost posjeta) kad su vidjeli/čuli neki od priloga na TV ili radiju, odnosno pročitali vijest ili članak u novinama. Tako je, uz brojne posjetitelje iz Zadra, bilo dosta posjetitelja iz mjesta bliže i dalje okolice (bilo je i stranaca, iz EU, SAD, Kanade, Australije, – najčešće  gosti lokalnog pučanstva, koje bi oni doveli sa sobom). Ukupno, u prva tri mjeseca nakon otvorenja bilo je oko 500 posjetitelja (vjerojatno osjetno više s obzirom da se, naravno, nisu svi upisali u Knjigu gostiju).

Osim Poziva na otvorenje Kule i otvorene dane Kule Jankovića, Društvo je (iz drugih sredstava) izradilo tri informacijska postera (B1 formata), posebni informacijski set za medije (poslan predstavnicima medija zajedno uz pozive), letak u boji, te probnu brošuru – A5 formata, 14 strana (koja će dogodine – nadopunjena i proširena – biti tiskana kao službena brošura ove aktivnosti). Jedna od ovogodišnjih pouka s brošurom jest i da bi trebala biti tiskana u znatno više primjeraka (ovogodišnjih 100 primjeraka „planulo“ je praktički već prvi dan).

 

Želimo istaknuti da je aktivnost mogla biti održana s toliko sadržaja i na tako visokom nivou, pa onda i s tako veliki interesom medija, zahvaljujući 10-godišnjih ulaganjima Ministarstva kulture RH u temeljnu obnovu niza objekata u kompleksu Kule Jankovića (uključivo onih u kojima je održana aktivnost), te (neposredno za realizaciju postava izložbi) zahvaljujući donaciji američke zaklade Tourism Cares (2011 Tourism Cares Grant), dodatnim sredstvima Udruge te doista izuzetnim angažmanom brojnih članova Udruge.