Dani Kule 2022.

Dani-Kule-2022-Poster

28. srpnja (četvrtak)

11:00 Otvorenje izložbe: DRAGULJ DALMATINSKOG PRAVOSLAVLJA – IKONE IZ FUNDUSA OBITELJI DESNICA

19:00 Promocija knjige Vladana Bajčete: NON OMNIS MORIAR – O POEZIJI I SMRTI U OPUSU VLADANA DESNICE

21:00 Promocija knjige Milorada Savića: DJELA I STILOVI UMJETNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U DALMACIJI

31. srpnja (nedjelja)

20:00 Promocija knjige Jadrana Kalea: ODIJEVANJE NARODA – NASTANAK NARODNE NOŠNJE

21:00 Predstava: VRIJEME I PROSTOR SERDARA KOTARSKOG STOJANA MITROVIĆA JANKOVIĆA, u izvedbi dramskog ansambla Knezovi i serdari posedarski. Autor teksta i režiser: Boris Ante Magaš

Dani Kule 2021.

dani_kule2021dani_kule2021_1dani_kule2021_2dani_kule2021_3

Srijeda, 28.7.

19:30 Domjenak
20:30 Promocija zbirke poezije Ivana Ergića PRIRUČNIK ZA ČEKANJE
Razgovor moderira novinar i pisac Gordan Nuhanović
+nastup zbora Fige

Četvrtak, 29.7.

20:00 Tribina KULTURA U PROVINCIJI
Sudjeluju Dunja i Ante Gusić (Udruga Vlajter Ego), Danijela Bjelanović (Udruga Verige) i Nenad Pepić (Obrovačko kulturno ljeto)
21:30 Monodrama ŠKOLJKA ŠUMI u izvedbi Maruške Aras i režiji Hrvoja Korbara
Produkcija: Teatro VeRRdi, 2020., Zadar

Nedjelja, 1.8.

21:00 20:00 Monodrama VRIJEME I PROSTOR SERDARA KOTARSKOG STOJANA MITROVIĆA JANKOVIĆA prema tekstu Borisa Magaša, u izvedbi i režiji Slobodana Marunovića
Produkcija: Kazališna udruga Knezovi i serdari Posedarski, 2021., Posedarje

Organizacija Dana Kule 2021.: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi
Podrška: SNV, Zadarske županije, TZ Ravnih kotara, VSNM Zadra, VSNM Zadarske županije
Program doniraju: Teatro VeRRdi, Udruga Vlajter-Ego, Kazališna udruga Knezovi i serdari Posedarski

Dani Kule 2020.

josip_i_marija1josip_i_marija2josip_i_marija3izlozba2020_01

PROGRAM

8. kolovoza (subota)

20:30 Kazališna predstava: JOSIP I MARIJA
Riječ je o javnoj probi nove kazališne predstave kojoj će premijera biti krajem kolovoza u Zadru. U predstavi glume: Dušanka Stojanović Glid, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, i Jure Aras, zadarski kazališni glumac i voditelj Teatra Verrdi. Predstavu režira Sara Stanić, koja je također po profesiji i glumica; televizijskim gledateljima najpoznatija po svojim ulogama u popularnim serijama kao što su: Crno-bijeli svijet i Ko te šiša). Ova javna proba donacija je glumaca i redateljice mještanima Islama Grčkog i susjednih naselja.

15. srpanj – 15. rujan

Nova izložba: IKONE KULE JANKOVIĆA (16.-18. stoljeće)
Riječ je o izboru reprodukcija u boji, u prirodnoj veličini 1:1) koje su postavljene u crkvici Sv. Đurđa. Ikone su dio fundusa Kule Jankovića (profesionalne fotografije, u točnom mjerilu) koje su dijelom u sklopu povrata kulturnoumjetničkog blaga vraćene u Hrvatsku 2015. te nisu bile izložene u Kuli Jankovića od 1990. godine. Ovim izložbenim podstavom predstavit će se najvredniji dio kulturne baštine Kule Jankovića, a pri tomu će same ikone biti maksimalno zaštićene, s obzirom na činjenicu da u Kuli Jankovića još uvijek nisu prisutni sigurnosni i mikroklimatski uvjeti potrebni za izlaganje originalnih djela. Izložbeni postav napravili su Ksenija Škarić, Igor Šuljić i Rade Žerjavić, a u izboru ikona sudjelovale su i Jelena Ivičević Desnica, Nataša Desnica Žerjavić i Olga Škarić. Sve troškove izložbe (izrada reprodukcija na forexu, tisak deplijana, montaža izložaka) pokrilo je Srpsko narodno vijeće.

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Posjetitelji će cijelog ljeta moći razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra te pogledati eksponate stalnog izložbenog postava Kule. Svoj posjet moguće je i najaviti putem tel. 091 2005190 (gđa Nataša Desnica Žerjavić), dok su otvoreni prostori slobodni za razgled svakog dana od 8 sati u jutro pa do mraka.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ovogodišnji Dani Kule su smanjenog opsega, a kako bi se izbjegla istovremena nazočnost većeg broja posjetitelja ograničili smo oglašavanje našeg programa koji je stoga u prvom redu usmjeren na stanovnike Islama i susjednih naselja. Najljepše molimo posjetitelje da vode računa o održavanju preporučene međusobne fizičke udaljenosti te da po mogućnosti nose maske za lice, dok će organizator osigurati dezinfekcijsko sredstvo za pranje ruku.

Izložba: ‘Ikone Kule Jankovića’ 15.7.-15.9.2020.

ikone_kule_jankovicautjesiteljkapietaIzložba prikazuje izbor reprodukcija iz zbirke ikona koja se čuvala u Crkvi Sv. Đurđa u Islamu Grčkom, Kuli Jankovića i kući Desnica u Obrovcu. Velik dio zbirke potječe iz italo-grčkih (italo-kretskih) radionica u Veneciji, gdje se razvio specifični stil koji uspješno ujedinjuje kasnobizantsku slikarsku tradiciju i duh novih stilova zapada. Dio ikona kasnijeg datuma pripada lokalnoj ikonopisnoj školi, čiji je glavni predstavnik „slikar starog benkovačkog ikonostasa“, koji unosi barokni stil u dalmatinske ikone svog vremena.
Od ikona koje pripadaju kretsko-venecijanskoj školi najstarije su Krist, Bogorodica Utješiteljka (16.st.), te Snetje (Pietà) i Sv. Petar i Pavle (16.-17.st.), dok iz domaće ikonopisne škole (18.st.) potječu npr. Sv. Kozma i Damjan i Sv. Georgije.

Izložba je sufinancirana sredstvima Srpskog narodnog vijeća.

Završeni Dani Kule Jankovića 2019.

otvorenje_izlozbe2019U Islamu Grčkom održani su deveti Dani Kule Jankovića na kojima je prikazana jedna nova izložba i dvije kazališne predstave.

27. srpnja izložbu pod naslovom ČUVARI KULE otvorili su vrhunski restauratorski stručnjak Miljenko Domijan kao izaslanik Ministrice kulture RH i Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac. Izloženi obiteljski portreti samo su dio galerije slika Kule Jankovića, koja je u sklopu povrata kulturno-umjetničkog blaga vraćena u Hrvatsku 2015. godine zahvaljujući naporima međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Istog dana održana je i prva kazališna predstava, komična monodrama POSLEDNJA ŠANSA prema tekstu Mirjane Bobić Mojsilović u izvođenju Suzane Petričević prvakinje drame Narodnog pozorišta Beograd. Brojna publika na širokom prostoru ispred Kule („velika avlija“) oduševljeno je pratila ovu komediju s ozbiljnom temom, koja je bila najuspješnija monodrama u sezoni 2009/2010 , a osvojila je tri prve nagrade na međunarodnim festivalima.

Druga predstava, drama iz uskočke povijesti ZADNJA URA KNEZA MARTINA POSEDARSKOG, zbog kiše je održana 29. srpnja, dan kasnije od programom predviđenog termina. Autor teksta i redatelj Boris Ante Magaš i njegov dramski ansambl „Knezovi i serdari Posedarski“ koristili su kamene okvire unutrašnjeg dvorišta Kule („malu avliju“) da dočaraju vrijeme i mjesto tragičnih dilema nesretnog kneza i njegovog „uskočkog naroda“. Tome su doprinijeli i gusle i kopije izvornih nošnji, a ponajviše izvrsna gluma protagonista Željana Kalca.

Svojim kulturno-umjetničkim programom Dani Kule i ove su godine nastojali, kao što to uvijek žele, doprinijeti živosti i raznolikosti sezonskih kulturnih događanja u zadarskom zaleđu.

DANI KULE 2019. održani su uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga Knezovi i serdari Posedarski – Posedarje i Zavičajni muzej Benkovac.

Program ‘Dana Kule 2019.’

Izlozba 'Cuvari Kule'27. srpnja (subota)

19:00 Otvorenje izložbe: ČUVARI KULE JANKOVIĆA
Izložba portreta ličnosti zaslužnih za očuvanje Kule kroz stoljeća.

19:30 domjenak

poslednja-_sansa21:00 Kazališna predstava: POSLEDNJA ŠANSA
Komična monodrama po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović; izvodi Suzana Petričević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, koju je publika imala priliku na istom mjestu gledati u predstavi ,PLASTIKA“.

jelena_plemenita_kneginja_posedarska28. srpnja (nedjelja)

21:00 Kazališna predstava: ZADNJA URA KNEZA MARTINA POSEDARSKOG
Drama iz uskočke povijesti, u izvedbi dramskog ansambla ‘Knezovi i serdari Posedarski’ iz Posedarja. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Ne samo u dane ove manifestacije, nego i u cijelom ljetnom razdoblju, može se razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra: „stara kužina“ sa stalnim postavom etnografske zbirke, kula izvidnica i tamnica, zatim crkvica Svetog Đurđa te park s ribnjakom i izvorom vode. U novoobnovljenoj „staroj kući“ mogu se razgledati skraćene verzije izložbi iz prethodnih godina. Predviđeni su slobodni i vođeni obilasci uz tumačenja, po potrebi na više svjetskih jezika.

Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa.

˝Dani Kule 2019.˝ održavaju se uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ˝Čelinka – Posedarje˝ i Zavičajni muzej Benkovac.

dani kule 2018.

Ovogodišnji ‘Dani Kule’ održat će se od 30. srpnja do 3. kolovoza 2018. u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom.

Prvog dana, u nedjelju 29. srpnja, program je posvećen zavičajnim vrijednostima Ravnih Kotara i Bukovice. On uključuje otvorenje izložbe fotografija BUKOVICA, autora Miljenka Domijana, pretpremijeru predstave JELENA pl. KNEGINJA POSEDARSKA dramske skupine ČELINKA iz Posedarja te nastup KUD KAMEN BUKOVICA, a sve će biti začinjeno kušanjem prisnaca/presnaca – tradicionalnog kotarsko-bukovičkog specijaliteta.

Zadnjeg dana manifestacije, u petak 3. kolovoza, Kula će ugostiti humorističku hit predstavu: PLASTIKA –KOMEDIJSKA DRAMA ZA DVE ŽENE U NAJBOLJIM GODINAMA, u izvedbi glumica Suzane Petričević i Nele Mihailović, iz Beograda.

A sve dane između – od 30. srpnja do 3. kolovoza – Kula Jankovića će biti otvorena za posjetitelje koji će moći razgledati prirodne i kulturne vrijednosti ovog iz mnogo razloga zanimljivog objekta kulturne baštine zadarskog zaleđa.

P R O G R A M

29. srpnja (nedjelja)
Otvorenje DANA KULE 2018. s temom: BUKOVICA I RAVNI KOTARI

18:00 Otvorenje izložbe Miljenka Domijana: BUKOVAČKA PRIČA fotozapis iz 1974.
Motiv ove izložbe za autora nije apstraktan prostor već mjesto življenja, kulturni krajolik –
ekskluzivan primjer neotuđivog suživota okoliša i čovjeka.

19:00 Druženje uz prisnac/presnac – tradicionalni kotarsko-bukovički specijalitet

19:30 Nastup dramske skupine ČELINKA iz Posedarja
Riječ je o najavi predstave JELENA pl. KNEGINJA POSEDARSKA koja će premijeru imati u
Posedarju

20:00 Nastup KUD KAMEN BUKOVICA
Ovo kulturno-umjetničko društvo izvodit će tradicionalne pjesme ovog kraja

3. kolovoza (petak)

21:00 Kazališna predstava: PLASTIKA u produkciji FaVi teatra iz Beograda
Autor teksta Stevan Koprivica, režija Suzana Petričević. Glume Nela Mihajlović i Suzana Petričević,
glumice Narodnog pozorišta Beograd.

30. srpnja – 3. kolovoza

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Slobodne i vođene ture razgledanja kompleksa Kule Jankovića: crkvice Sv. Đurđa, parka s
ribnjakom i izvorom vode, kule izvidnice, tamnice, novoobnovljene stare kuće te stalnog postava
etnografske zbirke kao i skraćenih verzija izložbi iz prethodnih godina (Ususret obnovljenoj Kuli,
Desničini susreti).

Ulaz je slobodan.

Radujemo se vašem dolasku!

dani kule 2017.

P R O G R A M

22. srpnja (subota)

17:30 Otvorenje DANA KULE 2017. uz pozdravna slova
Kao izaslanik Ministrice kulture RH manifestaciju će otvoriti gospodin Miljenko Domijan, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra

17:45 Program otvorenja izložbi:
VLADAN DESNICA – PIŠČEV STUDIO
Ksenija Škarić, Igor Šuljić i Vlasta Gyura otvorit će izložbu i dati informacije o koncepciji izložbe te o nastanku audio-snimki triju kompozicija Vladana Desnice u izvedbi Vlaste Gyure (klavir) i Josipe Bilić (sopran) koje će se ovom prilikom moći premijerno poslušati
VLADAN DESNICA I DESNIČINI SUSRETI
Izložba (autori: prof.dr.sc. Drago Roksandić i Ivana Cvijović Javorina) se razvijala kroz višegodišnja istraživanja u sklopu znanstveno-stručnih skupova Desničini susreti, a njeni dijelovi su već predstavljani javnosti u Zadru, Šibeniku, Splitu i Zagrebu

19:00 Domjenak

20:30 Književno-scenski program: LJESTVE JAKOVLJEVE
Scenska prezentacija dijela teksta iz drame Ljestve Jakovljeve te odabrane poezije Vladana Desnice. Program režiraju i izvode mladi glumci: Dado Ćosić (kazalište: ZKM), Romano Nikolić (udruga: Arterarij) i Sara Stanić (kazalište: Kerempuh)

23. srpnja (nedjelja)

21:00 Kazališna predstava: IGRE PROLJEĆA I SMRTI
Monodrama Jure Arasa u produkciji Teatra VeRRdi, nastala prema tekstovima iz romana Vladana Desnice Proljeća Ivana Galeba

Oba dana manifestacije tijekom čitavog dana („9 – 9“) posjetitelji mogu razgledavati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre kulturnog dobra Kula Stojana Jankovića uključujući crkvicu Svetog Đurđa te parkovne površine što je sve integralni dio ovog kompleksa (slobodne i vođene ture na nekoliko svjetskih jezika, po potrebi). Ukazujemo i na dva stalna izložbena postava: etnografska zbirka u prostoriji Stara kužina te slikovni/fotografski prikaz povijesti Kule i njenih najvažnijih vlasnika naslovljen: Ususret obnovljenoj Kuli (novi postav) u prostoriji Škritorij u kojem se nalazi i bista književnika Sime Matavulja
Za sve elemente programa Dana Kule 2017. – ulaz je slobodan!

dani kule 2016.

U subotu i nedjelju, 30. i 31. srpnja 2016. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održavaju se Dani Kule Jankovića 2016.

SLOBODNI I VOĐENI OBILASCI KULE JANKOVIĆA
U okviru ovogodišnjih Dana Kule Jankovića tijekom subote i nedjelje od 9 ujutro do 9 navečer može se razgledati obnovljenu povijesnu jezgru kulturnog dobra Kula Stojana Jankovića i crkvica Svetog Đurđa kao i parkovne površine koje su integralni dio ovog kompleksa.
To uključuje prostore Velike i Male avlije, Crkvicu Sv. Đurđa, Salu, Staru kužinu, Tamnicu, terase Kule s vidikovcem, park s izvorom vode i akumulacijskim bazenom – Peškijerom.
Moći će se razgledati Etnografsku zbirku u Staroj kužini, Škritorij s bistom Sime Matavulja ali i restauriranu sliku Stojana Jankovića u Sali, koja je 2015. vraćena nakon dva desetljeća izbivanja.
Tu su i izložbe “Ususret obnovljenoj Kuli” i “Tri restaurirane slike iz fundusa Kule Jankovića” kao i početak novog postava: „Ususret 50. Obljetnici smrti književnika Vladana Desnice“.

Nedjelja, 31. 7. 2016. u 21:00 h
PREDSTAVA „IGRE PROLJEĆA I SMRTI“ PREMA TEKSTU VLADANA DESNICE
u izvedbi Jure Arasa i produkciji Teatra VeRRdi


RADIJSKA NAJAVA PREDSTAVE


U nedjelju, u 21:00 h, u prostoru Kule prikazat će se monodrama Jure Arasa Igre proljeća i smrti nastala prema tekstu romana Vladana Desnice Proljeća Ivana Galeba.

Ovogodišnji Dani Kule Jankovića najava 50. obljetnice smrti književnika Vladana Desnice koja će se obilježavati 2017. godine, te je stoga i ovogodišnji program posvećen Vladanu Desnici kao najeminentnijem stanaru i vlasniku ovog kulturnog dobra.

Manifestacija Dani Kule Jankovića 2016. se ove godine održava u okviru projekta Duga iznad Kule 2016., a uz sponzorstvo Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca te VSNM-a grada Zadra. Organizator Dana Kule Jankovića 2016. je Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi.

Kao i svake godine, ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa
Dovedite svoje prijatelje i goste, omogućite im da i oni dožive i osjete ljepote i vrijednosti kulturne baštine u vašem susjedstvu.
Radujemo se vašem dolasku!

dani kule 2015.

U petak i subotu, 31. 7. i 1. 8. 2015. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održava se manifestacija DANI KULE JANKOVIĆA 2015. koja će sadržavati sljedeće sadržaje:

Posjet obnovljenim dijelovima Kule Jankovića
Predviđene su slobodne i vođene ture: Sala, Tamnica, obje terase Kule s vidikovcem, park s izvorom vode i bazenom, crkva Sv. Đurđa. Moći će se razgledati Etnografska zbirka u „Staroj kužini“, „Škritorij“ s bistom S. Matavulja i izložbe “Ususret obnovljenoj Kuli” i “Tri restaurirane slike iz fundusa Kule Jankovića”.
Osigurana stručna tumačenja i vodstvo.

Prezentacije (slide-show, filmovi, PPT prezentacije, medijski odjeci) o Kuli Jankovića, više puta dnevno.

IZ PROGRAMA IZDVAJAMO :

Petak, 31. 7. 2015.:
19 h
„Povratak Stojana u Kulu“

Predstavljanje Statusa Fundusa Kule Stojana Jankovića 2015. g. povodom uspješnog završetka rada Međudržavne hrvatsko-srpske komisije za povrat kulturnog blaga u RH. Vraćen je sveukupni fundus Kule Stojana Jankovića (ukupno preko 4.000 jedinica zbirki i arhivske građe)
Svečano otkrivanje restaurirane slike Stojana Jankovića u Sali, vraćene nakon dva desetljeća izbivanja.

20 h
Nastup folklornih grupa iz Bukovice i Ravnih kotara

Večer ojkanja u Kuli (u okviru projekta Duga iznad Kule, s ciljem održavanja,oživljavanja, promoviranja ovog vrlo specifičnog i vrijednog načina pjevanja, prepoznatog kao UNESCO-priznate nematerijalna kulturne baštine čovječanstva)
Program večeri folklora

Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa Dovedite svoje prijatelje i goste, omogućite im da i oni dožive i osjete ljepote i vrijednosti kulturne baštine u vašem susjedstvu. Osigurano prevođenje na engleski, francuski i talijanski jezik vašim stranim gostima.
Radujemo se vašem dolasku, i nastojat ćemo vam ga učiniti što ugodnijim!

Press clipping:
Zadarski list

dani kule 2014.

izlozba2014Program
(Kula Jankovića, Islam Grčki)

Subota, 26.7.2014.

12 h

Svečano otvorenje dviju izložbi:
izložba: Vladan Desnica i Kula Stojana Jankovića
Izložba: Tri novorestaurirane slike iz fundusa Kule

19 h

Nastup folklornih grupa iz Bukovice i Ravnih kotara
uz degustiranje presnaca/prisnaca pripremljenog po izvornom receptu

Nedjelja, 27.7.2014.

Prije podne

Vođene ture razgledavanja i projekcija video materijala

19 h

Milorad Savić: Predavanje s projekcijama o fundusu budućeg muzeja u Kuli Jankovića

2o h

Diskusija o zajedničkoj kulturnoj baštini Ravnih kotara i Bukovice te o potencijalima kulturnog turizma u zadarskom zaleđu

20,30 h

Muzički nastup Nevena Jurića i prijatelja

21 h

Poetski performans u znak sjećanja na Desanku Maksimović:

“ZA ONE SASVIM DRUKČIJE OD MENE I ZA ONE SA MNOM ISTOVETNE“
Igraju polaznici Dramskog studija EHO, SKD „Prosvjeta“ iz Zagreba i mladi iz Islama Grčkog.
Dramski studio EHO: Emina Horvat, Ena Bašić, Aleksandra Radonjić, Diana Salem, Tihana Dobranić, Aleksandra Osman, Nataša Kovačević, Goran Vinčić i Dragutin Miškić.
Gost izvođač: Neven Jurić, gitara
Redateljica: Svetlana Patafta

Završno druženje

Manifestacija je dio međunarodnog EU projekta: „Jankovic Castle: historic site, generatingsustainable development of the Ravni Kotari region“, čiji je nositelj: Sveučilište u Zagrebu, uz šest
domaćih i međunarodnih partnera, i dio je aktivnosti A2.3 “Common heritage Awareness Days 2014”.

Folklorni program

otvoreni dani kule jankovića 2013.

U utorak i srijedu, 30. i 31. 07. 2013. u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom održava se manifestacija
OTVORENI DANI KULE JANKOVIĆA 2013.
sa slijedećim sadržajima:
Obilazak obnovljenih dijelova Kule Jankovića
vođene ture uz stručna tumačenja vrijednosti ovog kulturnog nasljeđa, ili slobodni obilasci gostiju po kompleksu i parku
Obilazak foto-izložbe o Kuli
Obilazak Etnografske zbirke i novouređenog „Škritorija“ u Staroj kući
Prezentacije o Kuli Jankovića (slikovne prezentacije, filmovi, video-zapisi, predavanja):
O Kuli kroz povijest, o kulturnoj baštini Kule, o obnovi, planovima za budućnost, o potencijalima ove zajedničke kulturne baštine za održivi razvoj regijeIzdvajamo iz programa :
30. 07. u 20 sati: Mr.sc. M. Savić: Islamljani i Jankovići; predavanje sa slajdovima
31. o7. u 18:30: Otkrivanje obnovljene biste S. Matavulja (rad kipara G. Antunca)
31. o7. u 19:30: Predstava „Bilješke jednog vremena“, režija S. Patafta (re-kreacija povijesnog trenutka prema tekstovima S. Matavulja i V. Desnice) 31. o7., oko 21 h. Završno druženje
Program se oba dana odvija od 11 do 22 h, kontinuirano
Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa
Dovedite vaše prijatelje i vaše goste i omogućite im da i oni dožive i osjete ljepote i vrijednosti kulturne baštine u vašem susjedstvu. Osigurano prevođenje na engleski, francuski i talijanski jezik vašim stranim gostima. Radujemo se Vašem dolasku!
Manifestacija je dio međunarodnog EU IPA projekta: „Jankovic Castle: historic site, generating sustainable development of the Ravni Kotari region“, čiji je nositelj: Sveučilište u Zagrebu, uz šest domaćih i međunarodnih partnera, i dio je aktivnosti A2.3 “Common heritage Awareness Days”.

Press clipping:
Zadarski list

otvorenje kule za javnost i otvoreni dani 2012

Manifestaciju je organiziralo  „Društvo  za obnovu i revitalizaciju Kule Jankovića –Mostovi“, u okviru EU IPA projekta: „Jankovic Castle: historic site, generating sustainable development of the Ravni Kotari region“; Aktivnost 1: A 2.3 Common heritage awareness days.

U 2012 g., uslijed opsežnosti programa, ova aktivnost se ove godine održavala iznimno 3 dana, s obzirom da je prvi dan bio posvećen svečanom otvorenju Kule za javnost (uzvanici) a iduća 2 dana redovnom programu. Nakon toga Kulu je bilo moguće posjetiti kroz čitavo ljeto.

 

Program Dan 1:  Svečano službeno otvorenje Kule Jankovića za javnost:
– Pozdravna riječ u ime domaćina (dr. sc. U. Desnica i dr. sc. N. Desnica-Žerjavić)
– Pozdravne riječi predstavnika nekih od institucija koje su posebno zaslužne za ovu manifestaciju:
– magistrica Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministice kulture RH, koja je u ime Ministarstva kulture RH i otvorila Kulu Jankovića za Javnost

– gospodin Martin Mayer, ataše pri Evropskoj komisiji u Hrvatskoj,

– prof. dr.sc. Milorad Pupovac, zastupnik u Hrvatskom Saboru i Predsjednika SNV, zatim
– prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i
– prof dr. sc. Vesna Vašiček, prorektorica za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu.
– prof. dr. sc. Robert Bacalja, prorektor za studije i studentska pitanja Zadarskog sveučilišta,

Otvorenju je nazočilo i niz drugih ličnosti iz Ministarstva kulture RH: (Zlatko Uzelac, pomoćnik ministice kulture RH,  Eva Brunović Voditeljica Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost, mr.sc. Anastazija Magaš-Mesić, pročelnica Konzervatorskog odjela Mininistarstva kulture RH u Zadru, Lepa Petri, konzervatorka, koja stručno nadzire obnovu Kule), te brojne druge ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života (D. Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograd,  Marin Ćurković ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, Čedomir Višnjić, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Gordan Bosanac, direktor CMS-a, Zoran Pusić, predsjednik GOLJPa, Branislav Ćelap, izdavač prvih sabranih djela V. Desnice 1965 g., Rajka Rađenović, zamjenica Zadarskog župana, Miloš Čiritović, do-gradonačelnik grada Benkovca, te drugi predstavnici Grada Benkovca: Mile Marić, iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Benkovca, Vanja Čvrljak – direktor Turističke zajednice Grada Benkovca, i mnogi drugi)

 

Kraća izlaganja održali su:

– Prof. Miljenko Domijan (kao dugogodišnji glavni konzervator RH, a prije toga direktor nadležnog Konzervatorskog odjela u Zadru), na teme::
Važnost obnove Kule te konkretne aktivnosti u zaštiti i obnovi Kule Jankovića,, i
– Prof. dr. sc. Drago Roksandić (kao programski voditelj ovog IPA projekta i mnogih ranijih revitalizacijskih aktivnosti): Kulturno i povijesno značenje Kule Jankovića te, revitalizacijske aktivnosti. Posebni osvrt na planove i akcije oko izgradnje Međunarodnog sveučilišnog centra u Kuli Jankovića, o čemu su također govorili i prof. dr. Alan Braun, (Arhitektonski fakultet, Zagreb), i dr. sc. Darko Babić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

 

– Otvaranje dvaju izložbi u Kuli Stojana Jankovića:
Otvaranje Etnografske zbirke (kao prve od zbirki Kule Jankovića koja se vratila u Kulu), i

Otvaranje prve Izložbe u ‘Sali’: “Ususret obnovljenoj Kuli”, foto-izložba; (20-ak postera velikog formata, B1, sa fotografijama/tlocrtima, itd). “Sala”(novo-obnovljena dvorana površine preko 50 m2), zamišljena je kao polifunkcionalni prostor: Kao dvorana za Izložbe  te kao dvorana za predavanja .)
–  Domjenak uz muzički program (Neven Jurić, gitara)

 

–  Vođeni i slobodni obilasci obnovljenih dijelova kompleksa kule Janković Stojana.

 

 

Program Drugi  i treći dan: 
Predavanje-prezentacija o zajedničkoj kulturnoj baštini Kule Jankovića, „Kula Stojana Jankovića  -Kulturno nasljeđe, Obnova,  Revitalizacija, “  (U. Desnica); uključivalo je povijesni razvoj i kulturno-povijesni značaj ovog objekta zajedničke kulturne baštine, funkcije pojedinih dijelova kompleksa, umjetničke, povijesne i arhivske zbirke Kule Jankovića. Nadalje, projekcije filmskih materijala (HTV prilozi o Kuli, iz filmskih arhiva, starih amaterkih video-zapisa, itd),,

Vođeni i slobodni obilasci obnovljenih dijelova kompleksa te parka Kule Jankovića, (bilo predviđeno 4x dnevno, u praksi su se odvili znatno veći broj puta, već kako su se formirale skupine posjetitelja): Vodstvo obilazaka, uz objašnjenja (često i vrlo detaljna, ovisno o konkretnoj grupi i interesu) obavili su članovi Udruge: Olga Škarić, Jelena Desnica Ivičević, Uroš Desnica, Tatjana Škarić-Jurić, Nataša Desnica-Žerjavić. Dunja Franković Desnica , Jelena Žerjavić (cjelodnevna dežurstva).

Sadržaj obilaska je uključivao:

Obilazak Etnografske zbirke , uz objašnjenja funkcija pojedinih predmeta iz zbirke, te raznih faza korištenja „ Stare kužine“ – od otvorenog ognjišta do „modernih“ rješenja iz početka 19. st.

Obilazak prve foto-izložbe u Kuli, u obnovljenoj  “Sali”, pod nazivom: “Ususret obnovljenoj Kuli”

(uz objašnjavanje povijesne pozadine i razvoja Kule kroz vjekove, izgled prije 1990 g., nakon ratnih stradanja, i u raznim fazama obnove, slikovni i tekstualni podaci o važnim ličnosti te zbirkama Kule Jankovića)

Obilazak obnovljenih dijelova Kule Jankovića, u vidu vođenih tura ili slobodnih razgledanja. Osim Stare kuhinje i Sale s izložbama, to je uključivalo penjanje na Kulu (Vidikovac na gornjoj etaži kule), tamnicu i “samicu”,  malu i veliku „avliju“, šetnju do izvora Klokotuša, bazena i dijela Arboretuma, obilazak  romaničke crkvice Sv. Đorđa)
Večernji sadržaj drugoga dana upotpunilo je predavanje prof. dr. sc. Duška Marinkovića „Ravni kotari i Vladan Desnica“.

 

Osim prvoga dana (kad je na samom Otvorenju Kule za javnost bilo oko 100  uzvanika i gostiju), u naredna dva dana ove aktivnosti Kulu posjetilo još najmanje oko 150 posjetitelja (prema Knjizi posjetitelja, koja je uspostavljena u „Sali“).
Događaj je izazvao veliku medijsku pažnju (molim vidjeti Priloge), tako da se interes za posjet Kuli nastavio i nakon „službenih dana“ aktivnosti, jer su se mnogi zainteresirali (i doznali za mogućnost posjeta) kad su vidjeli/čuli neki od priloga na TV ili radiju, odnosno pročitali vijest ili članak u novinama. Tako je, uz brojne posjetitelje iz Zadra, bilo dosta posjetitelja iz mjesta bliže i dalje okolice (bilo je i stranaca, iz EU, SAD, Kanade, Australije, – najčešće  gosti lokalnog pučanstva, koje bi oni doveli sa sobom). Ukupno, u prva tri mjeseca nakon otvorenja bilo je oko 500 posjetitelja (vjerojatno osjetno više s obzirom da se, naravno, nisu svi upisali u Knjigu gostiju).

Osim Poziva na otvorenje Kule i otvorene dane Kule Jankovića, Društvo je (iz drugih sredstava) izradilo tri informacijska postera (B1 formata), posebni informacijski set za medije (poslan predstavnicima medija zajedno uz pozive), letak u boji, te probnu brošuru – A5 formata, 14 strana (koja će dogodine – nadopunjena i proširena – biti tiskana kao službena brošura ove aktivnosti). Jedna od ovogodišnjih pouka s brošurom jest i da bi trebala biti tiskana u znatno više primjeraka (ovogodišnjih 100 primjeraka „planulo“ je praktički već prvi dan).

 

Želimo istaknuti da je aktivnost mogla biti održana s toliko sadržaja i na tako visokom nivou, pa onda i s tako veliki interesom medija, zahvaljujući 10-godišnjih ulaganjima Ministarstva kulture RH u temeljnu obnovu niza objekata u kompleksu Kule Jankovića (uključivo onih u kojima je održana aktivnost), te (neposredno za realizaciju postava izložbi) zahvaljujući donaciji američke zaklade Tourism Cares (2011 Tourism Cares Grant), dodatnim sredstvima Udruge te doista izuzetnim angažmanom brojnih članova Udruge.