Predstavljanje “Desničina epistolara” i projekta arhivističke obrade i digitalizacije osobne ostavštine Vladana Desnice

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i FF press Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom – Mostovi i ICARUS Hrvatska
pozivaju Vas na predstavljanje izdanja

Epistolar Vladana Desnice (1910. – 1945.), Zagreb 2019.
govore: dr. sc. Jadranka Brnčić, Boris Bui (moderator), dr. sc. Uroš Desnica, prof. dr. sc. u m. Sanja Roić i prof. dr. sc. u m. Drago Roksandić (urednik)

i predstavljanje projekta

Arhivistička obrada i digitalizacija rukopisne ostavštine Vladana Desnice
govore i demonstriraju: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (voditeljica projekta), dr. sc. Uroš Desnica i prof. dr. sc. Drago Roksandić (moderator)

Predstavljanje će se održati u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 14, u srijedu, 11. prosinca 2019., s početkom u 10.00 sati.

Desničini susreti 2019.

Znanstveni skup ‘Desničini susreti 2019.’ održan je 22. i 23. studenog u Centralnoj knjižnici SKD Prosvjeta i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na skupu su sudjelovali Ivan Bačmaga (Zagreb), Marino Badurina (Zagreb), Snježana Banović (Zagreb), Tomislav Brlek (Zagreb), Dubravka Crnojević-Carić (Zagreb), Andreja Der-Hazarijan Vukić (Zagreb), Frano Dulibić (Zagreb), Bojan Đorđević (Beograd), Zorica Hadžić(Novi Sad), Danijel Hrgić (Zagreb), Lovorka Magaš Bilandžić (Zagreb), Dušan Marinković (Zagreb), Tonko Maroević (Zagreb), Željko Milanović (Novi Sad), Alen Obrazović (Zagreb), Marko Petrak (Zagreb), Patricia Počanić (Zagreb), Sanja Roić (Zagreb), Drago Roksandić (Zagreb), Tihana Rubić (Zagreb), Dino Staničić (Zagreb), Iva Tešić (Beograd), Velimir Visković (Zagreb) i Kristina Vugdelija (Zagreb).

Program rada, sažeci izlaganja, biobibliografije sudionika

Predstavljanje Zbornika “Desničini susreti 2018.” na Interliberu

Zbornik prošlogodišnjih Desničinih susreta bit će predstavljen na Otvorenoj pozornici Paviljona 6 Zagrebačkog velesajma 13. studenog 2019., točno u podne.

Pozivnica

Poezija glazbe i glazba poezije

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi pozivaju Vas na koncert i recital Poezija glazbe i glazba poezije Vladan Desnica, pjesnik i glazbenik u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 12, Zagreb u ponedjeljak, 21. listopada 2019., s početkom u 19.30 sati.

Program:

I

Zagrebačka praizvedba

Vladan Desnica
A se stesso (Leopardi) za glas i klavir
Noćište (Desnica) za violinu i klavir
Ej, pusto more (Kostić) za glas i klavir
Večernji napjev (prema narodnoj) za dva ženska glasa i klavir
Uspavanka (“Zlatna ribica”) za klavir solo
Allegro capriccioso za violinu i klavir
Ivo Lhotka-Kalinski
Bubica (Desnica) za glas i klavir
Izvode: Josipa Bilić, sopran; Marko Antolković, kontratenor; Lara Rimac, violina; Vlasta Gyura, klavir

II

Vladan Desnica, stihovi
Slijepi Aed; Jesen na žalu; Vodarice; Svaan; Bubica; Za sretnu plovidbu; Kairos; Bol u zoru; O, biti
mlad; Otrežnjenja; Bakanal južine; Vidici; Patetična psalmodija; Kišobrani; Čovjek strepi pod
čeličnim pticama koje siju smrt; Mehanika bola; Podnevni ispit; Dobrostiva smrt; Umuje mudrac na
suncu; Non omnis; Jednostavnost.

Recitiraju: Dubravka Carić Crnojević, Joško Ševo, Eugen Stjepan Višić

AUDIO SNIMKA

Nepoznati skladatelj Vladan Desnica (I. Šuljić)
Uz recital poezije Vladana Desnice (D. Marinković)

Prilog u Vijestima iz kulture HRT-a

Književno-glazbeni program i filmska večer posvećeni Vladanu Desnici

U petak 20.9. i subotu 21.9. održana su prva dva događanja Desničinih susreta 2019.

Književno-glazbeni program MUDRAC NA SUNCU
petak, 20. rujna 2019. u 19 sati; Velika dvorana Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb)
sudjelovali su: Zoran Ferić, predsjednik HDP-a, (uvodna riječ); Velimir Visković; Tonko Maroević te pjesnici:: Branko Čegec, Lana Derkač, Monika Herceg, Mateja Jurčević, Miroslav Kirin, Andrijana Kos,-Lajtman Miroslav Mićanović, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski i Darija Žilić
glazba: Gudački kvartet Sebastian
program vodi: Korana Serdarević

Filmska večer: DESNICA NA FILMU, DESNICA O FILMU
subota, 21. rujna 2019., u 18 sati, Dvorana Akademije dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5, Zagreb)
Projekcije igranih filmova prema novelama Vladana Desnice:
PRAVDA (Zagreb film, 1962. Režija i Scenarij: Ante Babaja, c/b, 284 m,10’22’’)
PRED ZORU (Zagreb film, 1974. Režija i Scenarij: Eduard Galić, kolor, 399 m, 14’34’’)
Okrugli stol:
doc. dr. sc. Bruno Kragić: Tekstovi o filmu Vladana Desnice u svjetlu ranih filmskih estetika
mr. sc. Silvestar Mileta: Vladan Desnica kao filmski kritičar i esejist
doc. dr. sc. Tomislav Šakić: Desnica na rubu filma
Višnja Vukašinović: Dva kratka igrana filma prema Desnici

„Desničine susrete 2019.“ zajednički organiziraju Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije te Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca u Zagrebu i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u Zagrebu.
„Desničine susrete 2019.“ financiraju Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.
Pokrovitelj „Desničinih susreta 2019.“ je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Predstavljanje izdanja “Desničinih susreta”

predstavljanje_izdanja2018U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u petak 14. rujna s početkom u 19 sati, bit će predstavljena izdanja Desničinih susreta “Smrt u opusu Vladana Desnice i europskoj kulturi: poetički, povijesni i filozofski aspekti” i “Iluzije slobode. Ogledi o Vladanu Desnici”.

Pozivnica

Desničini susreti 2018.

Desničini susreti 2018. održavaju se u Zagrebu od petka do nedjelje, 14. – 16. rujna 2018. godine.
Tema ovogodišnjih Desničinih susreta “Zagreb 1924. – 1930. i 1945. – 1967. – Društvo, kultura, svakodnevica” motivirana je vezanošću Vladana Desnice (Zadar, 1905. – Zagreb, 1967.) uz Zagreb, gdje je studirao od 1924. do 1930. godine i umjetnički stvarao od 1945. godine do smrti.
Otvorenje Desničinih susreta 2018. održat će se u petak, 14. rujna 2018., s početkom u 9,00 sati u Hrvatskom društvu pisaca, Basaričekova 24.

Programska knjižica

Predstavljanje Arhiva Vladana Desnice

Arhiv Vladana Desnice predstavljen je na javnom programu “Arhivi svuda oko nas” 8. lipnja 2018. u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji ICARUS Hrvatska povodom obilježavanja Međunarodnog dana arhiva.

Okrugli stol „Prvo desetljeće Biblioteke Desničini susreti“

Festival povijesti „Klifest 2018.“ uvrstio je u svoj ovogodišnji program Okrugli stol „Prvo desetljeće Biblioteke Desničini susreti“. Okrugli stol održan je 10. svibnja 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Desničini susreti 2017.

Desničini susreti 2017. s temom “Smrt u opusu Vladana Desnice i europskoj kulturi – poetički, povijesni i filozofski aspekti” održani su od 15. do 17. rujna na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i u Hrvatskom društvu pisaca.

Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa “Hrvatsko-srpski/srpsko-hrvatski interkulturalizam danas” predstavljen u je u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, 15. rujna.

Programska knjižica

Okrugli stol “Vladan Desnica i Split”


U Centru Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu 10. ožujka 2017. održan je Okrugli stol “Vladan Desnica i Split”.

Pozivnica za Okrugli stol Vladan Desnica i Split
HRT Radio Split

Desničini susreti 2016.

ds2016Ovogodišnji Desničini susreti s temom “HRVATSKO-SRPSKI / SRPSKO HRVATSKI INTERKULTURALIZAM DANAS” povodom 110. obljetnice rođenja Vladana Desnice odvijaju se u Beogradu 23., 24. i 25. rujna 2016.
Pod presjedanjem Drage Roksandića i Bojana Jovića, na skupu će izlagati brojni hrvatski i srpski znanstvenici. Bit će predstavljena različita knjižna izdanja i zbornici s ranijih Desničinih susreta te svečano promovirano novo talijansko izdanje Desničinog romana “Proljeće Ivana Galeba”.
Organizatori susreta:
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije “Desničini susreti”; Institut za književnost i umetnost u Beogradu; Hrvatsko društvo pisaca; Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, Zagreb; Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Zagreb. 

Programska knjižica

Izložba “Vladan Desnica i Desničini susreti” u Knjižnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 14. – 28. rujna 2015.

izlozba2015zgbU ponedjeljak, 14. rujna 2015. godine, u 10.30, u predvorju Knjižnice Filozofskog fakulteta bit će otvorena izložba “Vladan Desnica i ‘Desničini susreti'”, posvećena 10. obljetnici kontinuiranog djelovanja “Desničinih susreta”, koja će biti otvorena dva tjedna.

Zahvaljujući razumijevanju, podršci i pomoći dr. sc. Uroša Desnice, piščeva sina, bilo je moguće napraviti dosada najveći izbor dokumentarnog materijala iz piščeve ostavštine i prezentirati ga u nekoliko tematskih cjelina s opsežnim komentarima i raznovrsnim marginalijama. Pored tematskih cjelina koje se izravno odnose na Vladana Desnicu, pripremljene su i tematske cjeline u vezi s obnovom kulturnog dobra Kula Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, “Desničinim susretima” i projektom Međunarodnoga sveučilišnog centra u Kuli.

Autori izložbe su Ivana Cvijović Javorina i Drago Roksandić, inače, urednici Biblioteke “Desničini susreti”, čija će izdanja ovom prilikom također biti predstavljena. Grafičku obradu je napravila Ana Pojatina.

Izložbu će prigodnim riječima otvoriti Dekan, profesor dr. sc. Previšić, dr. sc. Uroš Desnica, doc. dr. sc. Marina Protrka Štimec (Odsjek za kroatistiku), Velimir Visković (Hrvatsko društvo pisaca), Čedomir Višnjić (Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”), Ivana Cvijović Javorina (koautorica izložbe) i prof. dr. sc. Zvonko Kovač (Odsjek za južnoslavenske jezike i književnosti). Otvaranje će moderirati prof. dr. sc. Drago Roksandić, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta, voditelj Programa “Desničini susreti”.

Press clipping:
tportal.hr

Desničini susreti 2015. Split i Vladan Desnica (1918. – 1945.): umjetničko stvaralaštvo između kulture i politike – Poziv za prijavu priopćenja

logoCentar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu objavljuju da će se Desničini susreti 2015., posvećeni temi Split i Vladan Desnica (1918. – 1945.), održati u Splitu (Centar Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu, Peristil 3/III.) od 18. do 20. rujna 2015. godine.
Prošlogodišnji Desničini susreti, posvećeni temi Vladan Desnica i Split, 1920. – 1945. godine, koliko neupitno bili vrlo uspješni, suočili su sudionike sa spoznajom da je mnoštvo pitanja četvrtstoljetne povijesti Splita u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslaviji te u uvjetima okupacije, kolaboracije i antifaštističkog otpora od 1941. do 1945. godine istraživački otvoreno. Time su i mogućnosti zadovoljenja fokusiranijeg istraživačkog interesa za primjenu biografskih, intelektualnohistorijskih i kulturnohistorijskih pristupa i metoda za teme „splitska mladost Vladana Desnice“ i „obiteljska povijest Desnica u Splitu“ bile objektivno ograničene.
Urbana historija Splita od 1918. do 1945. godine mnogo više je povijest promjena nego povijest trajanja. Promjene u splitskoj političkoj kulturi u istom vremenskom razdoblju egzemplarne su u hrvatskoj povijesti 20. stoljeća po raznolikostima i proturječjima svojih očitovanja. Isto se može reći za bogatstvo promjenljivih splitskih kulturnih situacija, napose za umjetničko stvaralaštvo u Splitu. Kada je o svim ovim promjenama riječ, valja imati na umu da one, s jedne strane, imaju svoje vlastite „urbane logike“ te, s druge strane, da reflektiraju iskustva i zbivanja u nacionalnim, državnim i internacionalnim horizontima. Desničini susreti 2015. usredotočit će se na, prvo, promjene u splitskoj političkoj kulturi i kulturnom stvaralaštvu, drugo, splitsko prevoditeljstvo kao fenomen kulturnih transfera i, treće, na kulturno distinktivni fenomen splitskih kročeanaca, ključ za razumijevanje splitskog mediteranizma u to doba. Svi ovi izabrani fokusi zrcale i potrebe produbljenijeg interesa za stvaralačko sazrijevanje Vladana Desnice.

Poziv za prijavu priopćenja
Prijavni obrazac

Izložba “Vladan Desnica i Desničini susreti” U Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku 28.2.-11.3.2015.

izlozba2015sibenikIzložba Vladan Desnica i „Desničini susreti“ predstavlja se šibenskoj javnosti – nakon zadarske i splitske – sa željom da je se podsjeti na činjenicu da je pisac Vladan Desnica (Zadar, 17. rujna 1905. – Zagreb, 4. ožujka 1967.) završne godine svoga gimnazijskog obrazovanja, od 1921./1922. do 1923./1924. – nakon Zadra i Splita – proveo u Šibeniku. Jakov Gotovac i Filharmonijsko društvo u Šibeniku usmjerili su njegove rane stvaralačke impulse prema skladanju pa su u Šibeniku i nastale Desničine prve glazbene kompozicije. Različita šibenska poznanstva vrlo su važna bila i za pokretanje Desničina prvog (i jedinog) časopisa, Magazina Sjeverne Dalmacije. Koliko god književno stvaralaštvo Vladana Desnice moglo biti poznato u Šibeniku, sigurno je da je nedovoljno istraženo što je sve u njegovu sazrijevanju i stvaralaštvu vezano za Šibenik. Cilj je ove izložbe predočiti postignuto i inicirati interes za nepoznatog Desnicu, u ovom slučaju šibenskog Desnicu.
Na „Desničinim susretima 2013.“ uvedeno je nekoliko programskih inovacija, uključujući i izložbu posvećenu Vladanu Desnici, održanu u Gradskoj knjižnici Zadar od 18. do 28. rujna 2013. Izložbu su činile četiri cjeline: 1) Zadranin
Vladan Desnica; 2) Islamljanin Vladan Desnica; 3) Kula Jankovića u Islamu Grčkom: vitalnost baštine i 4) „Desničini susreti“: jučer, danas i sutra (Panoi 9 – 16).
Za „Desničine susrete 2014.“ izložba je proširena novim cjelinama o životu i stvaralaštvu Vladana Desnice (Panoi 1 – 8), a obogaćena je i multimedijalnim sadržajima. Posjetitelji Sveučilišne knjižnice u Splitu mogli su od 20. rujna do 6. listopada čuti jedini sačuvani zvučni zapis njegova glasa, pogledati kratak film o projektu obnove Desničine Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, prelistati njegova djela dostupna u Sveučilišnoj knjižnici i pobliže se upoznati s izdavačkom djelatnošću Centra.
Program „Desničini susreti“ Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uključuje nekoliko inicijativa, među kojima su najpoznatiji znanstveni skupovi „Desničini susreti“ i istoimena biblioteka.
Znanstveni skupovi „Desničini susreti“, utemeljeni 1989. godine, obnovljeni su 2005. na stotu obljetnicu rođenja pisca Vladana Desnice kao zajednička inicijativa Centra, Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu,
Hrvatskog društva pisaca i Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Održavaju se svake godine redovito koncem onoga
rujanskog tjedna u kojem je piščev rođendan.
U Biblioteci „Desničini susreti“, osim zbornika radova, objavljuju se i druge knjige koje problematiziraju kulturna i
civilizacijska višegraničja u komparatističkom ozračju.

Katalog Biblioteke Desničini susreti
Katalog izdanja Dijaloga s povodom i Colloquia

Desničini susreti 2014.:Predstavljanje zbornika i otvaranje izložbe u izložbenoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu

izlozba2014Predstavljanje najnovijeg izdanja Biblioteke ‘Desničini susreti’ Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Intelektualac danas, Zbornik radova s međunarodnog skupa Desničini susreti 2013. (uredili Drago Roksandić i Ivana Cvijović Javorina), Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Plejada, Zagreb 2014. održati će se u subotu, 20. rujna 2014. godine, s početkom u 11.30 sati u izložbenoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu. Na predstavljanju će govoriti prof. dr. sc. Aleksandar Jakir, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Damir Pilić, komentator Slobodne Dalmacije iz Splita, Ivana Cvijović Javorina, suurednica zbornika, doktorandica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Drago Roksandić, suurednik zbornika, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Izložba „Vladan Desnica i Desničini susreti“ bit će otvorena u subotu, 20. rujna 2014. godine, s početkom u 12.15 sati u izložbenoj dvorani Sveučilišne knjižnice. Izložbu će prigodnim riječima otvoriti dr. sc. Josip Belamarić, Institut za povijest umjetnosti, Velimir Visković, Hrvatsko društvo pisaca, Olga Škarić (kćerka Vladana Desnice), Aneta Lalić, Srpsko narodno vijeće, Ivana Cvijović Javorina, koautorica izložbe, doktorandica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Drago Roksandić, koautor izložbe, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Domaćin i moderator predstavljanja izdanja i otvaranja izložbe je Petar Krolo, ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Splitu.

Izložba će se moći posjetiti u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, Ruđera Boškovića 31, 21000 Split
20.–27. rujna 2014., svaki dan od 9.00 do 20.00 sati.

Press clipping:
Slobodna Dalmacija
Večernji list

Okrugli stol “Desničini susreti i Kula Stojana Jankovića: iskustva i razvojne mogućnosti“”

Okrugli stol “Desničini susreti i Kula Stojana Jankovića: iskustva i razvojne mogućnosti”“ održžat će se u srijedu, 29. siječnja od 11.00 do 13.30, u Auli Sveučilišta u Zagrebu. Sudionicima će se obratiti prof. dr. sc. Melita Kovačević, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Desničini susreti utemeljeni su u Zavodu za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1989. godine te obnovljeni na Odsjeku za povijest istog fakulteta 2005. godine, povodom 100. obljetnice rođenja pisca. Od 2001. do 2012. godine razvijaju se u organizacijskom okviru i akademskom ozračju odsječkog i fakultetskog Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je u proteklom desetljeću u kompleksu Kule Jankovića obavljao svoje djelatnosti, što predstavlja temelj i inicijativu za osnivanje Međunarodnog sveučilišnog centra ‘Kula Jankovića i revitalizacije tog spomenika kulture.

Poziv na Okrugli stol
Prijavnica
Program
Sažeci izlaganja i životopisi izlagača
Izdanje Colloquiae posvećeno Okruglom stolu
O Okruglom stolu na službenoj stranici EU projekta

Press clipping:
Zadarski list

Desničini susreti 2014.: “Vladan Desnica i Split, 1920. – 1945. godine” – Poziv za prijavu priopćenja

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta” u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Splitu objavljuju da će se Desničini susreti 2014., posvećeni temi Vladan Desnica i Split (1920.–1945.), održati u Splitu (Centar Studia Mediterranea Filozofskog fakulteta u Splitu, Peristil 3/III.) 19. i 20. rujna 2014. godine te u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom 21. rujna i.g.

Cilj je Desničinih susreta 2014.: Vladan Desnica i Split (1920.–1945.) istražiti, kritički propitati i raspraviti, s jedne strane, otvorena pitanja u vezi s obiteljskim, profesionalnim (pravničkim) te, nadasve, generacijskim umjetničkim sazrijevanjem Vladana Desnice u Splitu, potom u vezi s časopisom Magazin Sjeverne Dalmacije i Desničinim shvaćanjima umjetničkog stvaralaštva i političkog angažmana u njegovim splitskim godinama. S druge strane, cilje je raspraviti otvorena pitanja u vezi s kulturnom, društvenom i političkom situacijom Splita u kojoj je Desnica odrastao i sazrio kao stvaralac. I sâm je nekoliko puta napomenuo da je na Proljećima Ivana Galeba počeo raditi u Splitu kasnih 1930-ih pa čak i da je sve najvažnije – što je kao pisac naučio – naučio u Splitu. Na taj način bi Desničini susreti 2014. predstavljali bitan iskorak u proučavanju obiteljske prošlosti Vladana Desnica, njegova formativnog razdoblja, ali i međuratne povijesti grada Splita, kojoj se u posljednje vrijeme posvećuje sve više istraživačke pozornosti.

Prijave i sažetke od cca. 2000 slovnih mjesta treba dostaviti do 1. veljače 2014. Do konca veljače i.g. Pripremni odbor Desničinih susreta odlučit će o prihvaćenim prijavama. Sudionicima će biti podmireni troškovi smještaja i boravka u Hrvatskoj.

Rok za prijavu: 1. veljače 2014.

Poziv za prijavu priopćenja

izložba ‘vladan desnica u fondu znanstvene knjižnice zadar’

Povodom ‘Međunarodnog znanstvenog skupa Desničini susreti 2013’ u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar 17.-21. rujna otvorena je izložba ‘Vladan Desnica u fondu Znanstvene knjižnice Zadar’. Izložba se može posjetiti radnim danom od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.
Press clipping:
Slobodna Dalmacija

desničini susreti 2013.

Međunarodni skup ‘Desničini susreti 2013.’ na temu ‘Intelektualac danas’ održat će se 20.-21. rujna u Rektoratu Sveučilišta u Zadru i 22. rujna u Kuli Jankovića.
Programska knjižica
Press clipping:
Zadarski list
Slobodna Dalmacija