Dani Kule 2022.

Dani-Kule-2022-Poster

28. srpnja (četvrtak)

11:00 Otvorenje izložbe: DRAGULJ DALMATINSKOG PRAVOSLAVLJA – IKONE IZ FUNDUSA OBITELJI DESNICA

19:00 Promocija knjige Vladana Bajčete: NON OMNIS MORIAR – O POEZIJI I SMRTI U OPUSU VLADANA DESNICE

21:00 Promocija knjige Milorada Savića: DJELA I STILOVI UMJETNOSTI SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U DALMACIJI

31. srpnja (nedjelja)

20:00 Promocija knjige Jadrana Kalea: ODIJEVANJE NARODA – NASTANAK NARODNE NOŠNJE

21:00 Predstava: VRIJEME I PROSTOR SERDARA KOTARSKOG STOJANA MITROVIĆA JANKOVIĆA, u izvedbi dramskog ansambla Knezovi i serdari posedarski. Autor teksta i režiser: Boris Ante Magaš

Desničini susreti 2021.

ds2021„Desničini susreti 2021.“ održat će se u Auli Sveučilišta u Zagrebu, 20. prosinca t.g., s početkom u 9 sati. Skupu će se obratiti rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prof. dr. sc. Ivanka Stričević, književni tajnik Matice hrvatske Božidar Petrač i glavni tajnik SKD Prosvjete, Slobodan Živković.
Nakon otvaranja održat će se komemoracija nedavno preminulom Urošu Desnici o kome će govoriti Miljenko Domijan i Drago Roksandić, a nakon toga će se nastaviti raditi raspravama o temi ovogodišnjih susreta “(Ne)poznati Desnica i književne ostavštine u baštinskoj perspektivi: primjeri dobre prakse”.

Program rada, sažeci izlaganja, biobibliografije sudionika

Poziv za prijavu priopćenja za znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Desničini susreti 2021. (Ne)poznati Desnica i književne ostavštine u baštinskoj perspektivi: primjeri dobre prakse

logoPripremni odbor Desničinih susreta 2021. u suradnji s Društvom prijatelja Kule Stojana Jankovića i ICARUS Hrvatska objavljuje da će se Desničini susreti 2021. održati u Zagrebu u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. godine.
Program Desničini susreti Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CKHIS), Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i ICARUS Hrvatska su dogovorili realizirati interdisciplinarni projekt arhivističke obrade osobne ostavštine Vladana Desnice, digitalizaciju spomenute ostavštine i njezinu reprezentativnu objavu na platformama poput Znameniti.hr i Topoteka. Spomenuta projektna suradnja usuglašena je 2019. dogovorenom suradnjom Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i CKHIS-a na pripremi koncepcije kritičkog izdanja opusa Vladana Desnice.
Budući da je riječ o zahtjevnom, složenom i dugoročno zamišljenom projektu, odlučeno je ovogodišnje Desničine susrete posvetiti, prvo, aktualnoj problematici književnih ostavština u baštinskoj perspektivi sa stajališta primjera dobre prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, drugo, raspravi o mogućnostima primjene najboljih iskustava u radu na opusima drugih književnika glede arhivističke obrade i digitalizacije književne ostavštine Vladana Desnice te njezine selektivne prezentacije na digitalnim platformama (Znameniti.hr, Topoteka itd.) ili u arhivima, knjižnicama i muzejima te treće, preliminarnoj raspravi o koncepciji kritičkog izdanja opusa Vladana Desnice, utemeljenoj kako na baštinjenim iskustvima u radu na realiziranim kritičkim izdanjima tako i na mogućnostima koje otvaraju primjene dobrih praksi u području digitalne humanistike.
Pozivamo arhiviste, knjižničare, muzealce te, kao i uvijek dosada, povjesničare i teoretičare književnosti, povjesničare, kulturne antropologe te stručnjake u drugim humanističkim i društvenim znanostima koji se osjećaju pozvanima da javno priopće svoja iskustva i iznesu prijedloge koji bi mogli unaprijediti javnu dostupnost i kritičku recepciju opusa Vladana Desnice da se prijave za sudjelovanje u radu ovog skupa.

Poziv za prijavu priopćenja
Prijavni obrazac

Predstavljanje Zbornika “Desničini susreti 2020.”

ds2021_predstavljanje_zbornikaPredstavljanje Zbornika “Desničini susreti 2020.” održat će se u petak, 17. rujna t.g., s početkom u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici “Bogdan Ogrizović”.

Dani Kule 2021.

dani_kule2021dani_kule2021_1dani_kule2021_2dani_kule2021_3

Srijeda, 28.7.

19:30 Domjenak
20:30 Promocija zbirke poezije Ivana Ergića PRIRUČNIK ZA ČEKANJE
Razgovor moderira novinar i pisac Gordan Nuhanović
+nastup zbora Fige

Četvrtak, 29.7.

20:00 Tribina KULTURA U PROVINCIJI
Sudjeluju Dunja i Ante Gusić (Udruga Vlajter Ego), Danijela Bjelanović (Udruga Verige) i Nenad Pepić (Obrovačko kulturno ljeto)
21:30 Monodrama ŠKOLJKA ŠUMI u izvedbi Maruške Aras i režiji Hrvoja Korbara
Produkcija: Teatro VeRRdi, 2020., Zadar

Nedjelja, 1.8.

21:00 20:00 Monodrama VRIJEME I PROSTOR SERDARA KOTARSKOG STOJANA MITROVIĆA JANKOVIĆA prema tekstu Borisa Magaša, u izvedbi i režiji Slobodana Marunovića
Produkcija: Kazališna udruga Knezovi i serdari Posedarski, 2021., Posedarje

Organizacija Dana Kule 2021.: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi
Podrška: SNV, Zadarske županije, TZ Ravnih kotara, VSNM Zadra, VSNM Zadarske županije
Program doniraju: Teatro VeRRdi, Udruga Vlajter-Ego, Kazališna udruga Knezovi i serdari Posedarski

Umjetnost približavanja 19.-21.7.2021.

umjetnost-priblizavanja_plakatumjetnost_priblizavanja1umjetnost_priblizavanja2Umjetnost_priblizavanja3

Umjetnost približavanja je kustosko umjetnički projekt, čiji je cilj bolje povezivanje lokalnog stanovništva, udruga i lokalne samouprave kroz umjetničko djelovanje.

Program

Desničini susreti 2020.

ds2020Objavljivanje Desničina epistolara (Svezak 1. 1910. – 1945.) i zbirke Zasluženi odmor; Kratke novele iz ostavštine Vladana Desnice kao 18. i 19. sveska Biblioteke Desničini susreti Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije te FF pressa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odnosno kao 1. i 2.sveska njezine serije „Izvori“, povod su da se rasprava na ovome znanstvenom skupu usredotoči na kritičko propitivanje artefakata iz Desničina epistolara, koji potječu iz razdoblja od 1910. do 1945. (a pohranjeni su u njegovoj osobnoj ostavštini u obiteljskom posjedu), te na prvi put objavljene kratke novele, također iz piščeve ostavštine.

Znanstveni skup “Desničini susreti 2020.” održat će se u četvrtak i petak, 12. i 13. XI., u Vijećnici Filozofskog fakulteta.

Program rada, sažeci izlaganja, biobibliografije sudionika

Prozne posvete Desnici

Književna večer “Prozne posvete Desnici” održat će se u dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu (ulaz iz Frankopanske 26), u četvrtak 17. rujna 2020., u 19 sati.
Sudjeluju Zoran Ferić, Nada Gašić, Julijana Matanović i Borivoj Radaković. Razgovore i čitanja moderirat će Velimir Visković. Organizator književne večeri je Hrvatsko društvo pisaca.

Prozne posvete Desnici

Dani Kule 2020.

josip_i_marija1josip_i_marija2josip_i_marija3izlozba2020_01

PROGRAM

8. kolovoza (subota)

20:30 Kazališna predstava: JOSIP I MARIJA
Riječ je o javnoj probi nove kazališne predstave kojoj će premijera biti krajem kolovoza u Zadru. U predstavi glume: Dušanka Stojanović Glid, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, i Jure Aras, zadarski kazališni glumac i voditelj Teatra Verrdi. Predstavu režira Sara Stanić, koja je također po profesiji i glumica; televizijskim gledateljima najpoznatija po svojim ulogama u popularnim serijama kao što su: Crno-bijeli svijet i Ko te šiša). Ova javna proba donacija je glumaca i redateljice mještanima Islama Grčkog i susjednih naselja.

15. srpanj – 15. rujan

Nova izložba: IKONE KULE JANKOVIĆA (16.-18. stoljeće)
Riječ je o izboru reprodukcija u boji, u prirodnoj veličini 1:1) koje su postavljene u crkvici Sv. Đurđa. Ikone su dio fundusa Kule Jankovića (profesionalne fotografije, u točnom mjerilu) koje su dijelom u sklopu povrata kulturnoumjetničkog blaga vraćene u Hrvatsku 2015. te nisu bile izložene u Kuli Jankovića od 1990. godine. Ovim izložbenim podstavom predstavit će se najvredniji dio kulturne baštine Kule Jankovića, a pri tomu će same ikone biti maksimalno zaštićene, s obzirom na činjenicu da u Kuli Jankovića još uvijek nisu prisutni sigurnosni i mikroklimatski uvjeti potrebni za izlaganje originalnih djela. Izložbeni postav napravili su Ksenija Škarić, Igor Šuljić i Rade Žerjavić, a u izboru ikona sudjelovale su i Jelena Ivičević Desnica, Nataša Desnica Žerjavić i Olga Škarić. Sve troškove izložbe (izrada reprodukcija na forexu, tisak deplijana, montaža izložaka) pokrilo je Srpsko narodno vijeće.

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Posjetitelji će cijelog ljeta moći razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra te pogledati eksponate stalnog izložbenog postava Kule. Svoj posjet moguće je i najaviti putem tel. 091 2005190 (gđa Nataša Desnica Žerjavić), dok su otvoreni prostori slobodni za razgled svakog dana od 8 sati u jutro pa do mraka.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ovogodišnji Dani Kule su smanjenog opsega, a kako bi se izbjegla istovremena nazočnost većeg broja posjetitelja ograničili smo oglašavanje našeg programa koji je stoga u prvom redu usmjeren na stanovnike Islama i susjednih naselja. Najljepše molimo posjetitelje da vode računa o održavanju preporučene međusobne fizičke udaljenosti te da po mogućnosti nose maske za lice, dok će organizator osigurati dezinfekcijsko sredstvo za pranje ruku.

Izložba: ‘Ikone Kule Jankovića’ 15.7.-15.9.2020.

ikone_kule_jankovicautjesiteljkapietaIzložba prikazuje izbor reprodukcija iz zbirke ikona koja se čuvala u Crkvi Sv. Đurđa u Islamu Grčkom, Kuli Jankovića i kući Desnica u Obrovcu. Velik dio zbirke potječe iz italo-grčkih (italo-kretskih) radionica u Veneciji, gdje se razvio specifični stil koji uspješno ujedinjuje kasnobizantsku slikarsku tradiciju i duh novih stilova zapada. Dio ikona kasnijeg datuma pripada lokalnoj ikonopisnoj školi, čiji je glavni predstavnik „slikar starog benkovačkog ikonostasa“, koji unosi barokni stil u dalmatinske ikone svog vremena.
Od ikona koje pripadaju kretsko-venecijanskoj školi najstarije su Krist, Bogorodica Utješiteljka (16.st.), te Snetje (Pietà) i Sv. Petar i Pavle (16.-17.st.), dok iz domaće ikonopisne škole (18.st.) potječu npr. Sv. Kozma i Damjan i Sv. Georgije.

Izložba je sufinancirana sredstvima Srpskog narodnog vijeća.

Predstavljanje “Desničina epistolara” i projekta arhivističke obrade i digitalizacije osobne ostavštine Vladana Desnice

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije i FF press Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom – Mostovi i ICARUS Hrvatska
pozivaju Vas na predstavljanje izdanja

Epistolar Vladana Desnice (1910. – 1945.), Zagreb 2019.
govore: dr. sc. Jadranka Brnčić, Boris Bui (moderator), dr. sc. Uroš Desnica, prof. dr. sc. u m. Sanja Roić i prof. dr. sc. u m. Drago Roksandić (urednik)

i predstavljanje projekta

Arhivistička obrada i digitalizacija rukopisne ostavštine Vladana Desnice
govore i demonstriraju: doc. dr. sc. Vlatka Lemić (voditeljica projekta), dr. sc. Uroš Desnica i prof. dr. sc. Drago Roksandić (moderator)

Predstavljanje će se održati u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 14, u srijedu, 11. prosinca 2019., s početkom u 10.00 sati.

Desničini susreti 2019.

Znanstveni skup ‘Desničini susreti 2019.’ održan je 22. i 23. studenog u Centralnoj knjižnici SKD Prosvjeta i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na skupu su sudjelovali Ivan Bačmaga (Zagreb), Marino Badurina (Zagreb), Snježana Banović (Zagreb), Tomislav Brlek (Zagreb), Dubravka Crnojević-Carić (Zagreb), Andreja Der-Hazarijan Vukić (Zagreb), Frano Dulibić (Zagreb), Bojan Đorđević (Beograd), Zorica Hadžić(Novi Sad), Danijel Hrgić (Zagreb), Lovorka Magaš Bilandžić (Zagreb), Dušan Marinković (Zagreb), Tonko Maroević (Zagreb), Željko Milanović (Novi Sad), Alen Obrazović (Zagreb), Marko Petrak (Zagreb), Patricia Počanić (Zagreb), Sanja Roić (Zagreb), Drago Roksandić (Zagreb), Tihana Rubić (Zagreb), Dino Staničić (Zagreb), Iva Tešić (Beograd), Velimir Visković (Zagreb) i Kristina Vugdelija (Zagreb).

Program rada, sažeci izlaganja, biobibliografije sudionika

Predstavljanje Zbornika “Desničini susreti 2018.” na Interliberu

Zbornik prošlogodišnjih Desničinih susreta bit će predstavljen na Otvorenoj pozornici Paviljona 6 Zagrebačkog velesajma 13. studenog 2019., točno u podne.

Pozivnica

Poezija glazbe i glazba poezije

Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi pozivaju Vas na koncert i recital Poezija glazbe i glazba poezije Vladan Desnica, pjesnik i glazbenik u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske 12, Zagreb u ponedjeljak, 21. listopada 2019., s početkom u 19.30 sati.

Program:

I

Zagrebačka praizvedba

Vladan Desnica
A se stesso (Leopardi) za glas i klavir
Noćište (Desnica) za violinu i klavir
Ej, pusto more (Kostić) za glas i klavir
Večernji napjev (prema narodnoj) za dva ženska glasa i klavir
Uspavanka (“Zlatna ribica”) za klavir solo
Allegro capriccioso za violinu i klavir
Ivo Lhotka-Kalinski
Bubica (Desnica) za glas i klavir
Izvode: Josipa Bilić, sopran; Marko Antolković, kontratenor; Lara Rimac, violina; Vlasta Gyura, klavir

II

Vladan Desnica, stihovi
Slijepi Aed; Jesen na žalu; Vodarice; Svaan; Bubica; Za sretnu plovidbu; Kairos; Bol u zoru; O, biti
mlad; Otrežnjenja; Bakanal južine; Vidici; Patetična psalmodija; Kišobrani; Čovjek strepi pod
čeličnim pticama koje siju smrt; Mehanika bola; Podnevni ispit; Dobrostiva smrt; Umuje mudrac na
suncu; Non omnis; Jednostavnost.

Recitiraju: Dubravka Carić Crnojević, Joško Ševo, Eugen Stjepan Višić

AUDIO SNIMKA

Nepoznati skladatelj Vladan Desnica (I. Šuljić)
Uz recital poezije Vladana Desnice (D. Marinković)

Prilog u Vijestima iz kulture HRT-a

Književno-glazbeni program i filmska večer posvećeni Vladanu Desnici

U petak 20.9. i subotu 21.9. održana su prva dva događanja Desničinih susreta 2019.

Književno-glazbeni program MUDRAC NA SUNCU
petak, 20. rujna 2019. u 19 sati; Velika dvorana Novinarskog doma (Perkovčeva 2, Zagreb)
sudjelovali su: Zoran Ferić, predsjednik HDP-a, (uvodna riječ); Velimir Visković; Tonko Maroević te pjesnici:: Branko Čegec, Lana Derkač, Monika Herceg, Mateja Jurčević, Miroslav Kirin, Andrijana Kos,-Lajtman Miroslav Mićanović, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski i Darija Žilić
glazba: Gudački kvartet Sebastian
program vodi: Korana Serdarević

Filmska večer: DESNICA NA FILMU, DESNICA O FILMU
subota, 21. rujna 2019., u 18 sati, Dvorana Akademije dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5, Zagreb)
Projekcije igranih filmova prema novelama Vladana Desnice:
PRAVDA (Zagreb film, 1962. Režija i Scenarij: Ante Babaja, c/b, 284 m,10’22’’)
PRED ZORU (Zagreb film, 1974. Režija i Scenarij: Eduard Galić, kolor, 399 m, 14’34’’)
Okrugli stol:
doc. dr. sc. Bruno Kragić: Tekstovi o filmu Vladana Desnice u svjetlu ranih filmskih estetika
mr. sc. Silvestar Mileta: Vladan Desnica kao filmski kritičar i esejist
doc. dr. sc. Tomislav Šakić: Desnica na rubu filma
Višnja Vukašinović: Dva kratka igrana filma prema Desnici

„Desničine susrete 2019.“ zajednički organiziraju Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije te Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko društvo pisaca u Zagrebu i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ u Zagrebu.
„Desničine susrete 2019.“ financiraju Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.
Pokrovitelj „Desničinih susreta 2019.“ je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Završeni Dani Kule Jankovića 2019.

otvorenje_izlozbe2019U Islamu Grčkom održani su deveti Dani Kule Jankovića na kojima je prikazana jedna nova izložba i dvije kazališne predstave.

27. srpnja izložbu pod naslovom ČUVARI KULE otvorili su vrhunski restauratorski stručnjak Miljenko Domijan kao izaslanik Ministrice kulture RH i Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac. Izloženi obiteljski portreti samo su dio galerije slika Kule Jankovića, koja je u sklopu povrata kulturno-umjetničkog blaga vraćena u Hrvatsku 2015. godine zahvaljujući naporima međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Istog dana održana je i prva kazališna predstava, komična monodrama POSLEDNJA ŠANSA prema tekstu Mirjane Bobić Mojsilović u izvođenju Suzane Petričević prvakinje drame Narodnog pozorišta Beograd. Brojna publika na širokom prostoru ispred Kule („velika avlija“) oduševljeno je pratila ovu komediju s ozbiljnom temom, koja je bila najuspješnija monodrama u sezoni 2009/2010 , a osvojila je tri prve nagrade na međunarodnim festivalima.

Druga predstava, drama iz uskočke povijesti ZADNJA URA KNEZA MARTINA POSEDARSKOG, zbog kiše je održana 29. srpnja, dan kasnije od programom predviđenog termina. Autor teksta i redatelj Boris Ante Magaš i njegov dramski ansambl „Knezovi i serdari Posedarski“ koristili su kamene okvire unutrašnjeg dvorišta Kule („malu avliju“) da dočaraju vrijeme i mjesto tragičnih dilema nesretnog kneza i njegovog „uskočkog naroda“. Tome su doprinijeli i gusle i kopije izvornih nošnji, a ponajviše izvrsna gluma protagonista Željana Kalca.

Svojim kulturno-umjetničkim programom Dani Kule i ove su godine nastojali, kao što to uvijek žele, doprinijeti živosti i raznolikosti sezonskih kulturnih događanja u zadarskom zaleđu.

DANI KULE 2019. održani su uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga Knezovi i serdari Posedarski – Posedarje i Zavičajni muzej Benkovac.

Program ‘Dana Kule 2019.’

Izlozba 'Cuvari Kule'27. srpnja (subota)

19:00 Otvorenje izložbe: ČUVARI KULE JANKOVIĆA
Izložba portreta ličnosti zaslužnih za očuvanje Kule kroz stoljeća.

19:30 domjenak

poslednja-_sansa21:00 Kazališna predstava: POSLEDNJA ŠANSA
Komična monodrama po tekstu Mirjane Bobić Mojsilović; izvodi Suzana Petričević, prvakinja Narodnog pozorišta Beograd, koju je publika imala priliku na istom mjestu gledati u predstavi ,PLASTIKA“.

jelena_plemenita_kneginja_posedarska28. srpnja (nedjelja)

21:00 Kazališna predstava: ZADNJA URA KNEZA MARTINA POSEDARSKOG
Drama iz uskočke povijesti, u izvedbi dramskog ansambla ‘Knezovi i serdari Posedarski’ iz Posedarja. Autor teksta i redatelj je Boris Ante Magaš.

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Ne samo u dane ove manifestacije, nego i u cijelom ljetnom razdoblju, može se razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra: „stara kužina“ sa stalnim postavom etnografske zbirke, kula izvidnica i tamnica, zatim crkvica Svetog Đurđa te park s ribnjakom i izvorom vode. U novoobnovljenoj „staroj kući“ mogu se razgledati skraćene verzije izložbi iz prethodnih godina. Predviđeni su slobodni i vođeni obilasci uz tumačenja, po potrebi na više svjetskih jezika.

Ulaz je slobodan, kao i svi dijelovi programa.

˝Dani Kule 2019.˝ održavaju se uz sponzorstvo SNV-a Zagreb, Grada Benkovca, Zadarske županije te VSNM-a grada Zadra, a organizatori manifestacije su: Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, Udruga za očuvanje kulturne i prirodne baštine ˝Čelinka – Posedarje˝ i Zavičajni muzej Benkovac.

Predstavljanje izdanja “Desničinih susreta”

predstavljanje_izdanja2018U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u petak 14. rujna s početkom u 19 sati, bit će predstavljena izdanja Desničinih susreta “Smrt u opusu Vladana Desnice i europskoj kulturi: poetički, povijesni i filozofski aspekti” i “Iluzije slobode. Ogledi o Vladanu Desnici”.

Pozivnica

Desničini susreti 2018.

Desničini susreti 2018. održavaju se u Zagrebu od petka do nedjelje, 14. – 16. rujna 2018. godine.
Tema ovogodišnjih Desničinih susreta “Zagreb 1924. – 1930. i 1945. – 1967. – Društvo, kultura, svakodnevica” motivirana je vezanošću Vladana Desnice (Zadar, 1905. – Zagreb, 1967.) uz Zagreb, gdje je studirao od 1924. do 1930. godine i umjetnički stvarao od 1945. godine do smrti.
Otvorenje Desničinih susreta 2018. održat će se u petak, 14. rujna 2018., s početkom u 9,00 sati u Hrvatskom društvu pisaca, Basaričekova 24.

Programska knjižica

dani kule 2018.

Ovogodišnji ‘Dani Kule’ održat će se od 30. srpnja do 3. kolovoza 2018. u Kuli Jankovića u Islamu Grčkom.

Prvog dana, u nedjelju 29. srpnja, program je posvećen zavičajnim vrijednostima Ravnih Kotara i Bukovice. On uključuje otvorenje izložbe fotografija BUKOVICA, autora Miljenka Domijana, pretpremijeru predstave JELENA pl. KNEGINJA POSEDARSKA dramske skupine ČELINKA iz Posedarja te nastup KUD KAMEN BUKOVICA, a sve će biti začinjeno kušanjem prisnaca/presnaca – tradicionalnog kotarsko-bukovičkog specijaliteta.

Zadnjeg dana manifestacije, u petak 3. kolovoza, Kula će ugostiti humorističku hit predstavu: PLASTIKA –KOMEDIJSKA DRAMA ZA DVE ŽENE U NAJBOLJIM GODINAMA, u izvedbi glumica Suzane Petričević i Nele Mihailović, iz Beograda.

A sve dane između – od 30. srpnja do 3. kolovoza – Kula Jankovića će biti otvorena za posjetitelje koji će moći razgledati prirodne i kulturne vrijednosti ovog iz mnogo razloga zanimljivog objekta kulturne baštine zadarskog zaleđa.

P R O G R A M

29. srpnja (nedjelja)
Otvorenje DANA KULE 2018. s temom: BUKOVICA I RAVNI KOTARI

18:00 Otvorenje izložbe Miljenka Domijana: BUKOVAČKA PRIČA fotozapis iz 1974.
Motiv ove izložbe za autora nije apstraktan prostor već mjesto življenja, kulturni krajolik –
ekskluzivan primjer neotuđivog suživota okoliša i čovjeka.

19:00 Druženje uz prisnac/presnac – tradicionalni kotarsko-bukovički specijalitet

19:30 Nastup dramske skupine ČELINKA iz Posedarja
Riječ je o najavi predstave JELENA pl. KNEGINJA POSEDARSKA koja će premijeru imati u
Posedarju

20:00 Nastup KUD KAMEN BUKOVICA
Ovo kulturno-umjetničko društvo izvodit će tradicionalne pjesme ovog kraja

3. kolovoza (petak)

21:00 Kazališna predstava: PLASTIKA u produkciji FaVi teatra iz Beograda
Autor teksta Stevan Koprivica, režija Suzana Petričević. Glume Nela Mihajlović i Suzana Petričević,
glumice Narodnog pozorišta Beograd.

30. srpnja – 3. kolovoza

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Slobodne i vođene ture razgledanja kompleksa Kule Jankovića: crkvice Sv. Đurđa, parka s
ribnjakom i izvorom vode, kule izvidnice, tamnice, novoobnovljene stare kuće te stalnog postava
etnografske zbirke kao i skraćenih verzija izložbi iz prethodnih godina (Ususret obnovljenoj Kuli,
Desničini susreti).

Ulaz je slobodan.

Radujemo se vašem dolasku!