izvještaj volonterski kamp 2006.

FILOZOFSKI FAKULTET / ZAVOD ZA HRVATSKU POVIJEST / IVANA LUČIĆA 3, 10000 ZAGREB

«Mostovi»
Revitalizacija Kule Janković Stojana i područja sela Islam Grčki, Islam Latinski i Kašić
_______________________________________________________
Prof. dr. sc. Drago Roksandić
Doc. dr. sc. Nataša Štefanec
Odsjek za povijest, Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb

Marijeta Rajković, asistentica
Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju
Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb

Mr. sc. Tea Mayhew
Odsjek za povijest
Sveučilište u Padovi, Italija

Obitelj Desnica
IZVJEŠTAJ S VOLONTERSKOG KAMPA U ISLAMU GRČKOM
(KULA STOJANA JANKOVIĆA)
Vrijeme: 16.-23. srpnja 2006.

Sudionici: – organizatori, (vidi gore)
– pet sudionika iz Francuske (organiziranih putem Francuske agencije Rempart): Alice-Anne Jeandel, Sebastien Boscher, Sebastien Plutniak, Caroline Cech, Caroline Noel
– deset sudionika iz Belgije (skautska organizacija): Gaelle Bree, Anne-Sophie Buchsenschmidt, Anne-Charlotte Collins, Sarah Crickboom, Sophie Danhieux, Audrey De Schryver, Caroline Gerard, Marion Scheppers, Aurelie Massoux, Anne-Francoise Crickboom

Cilj ljetnog kampa: Kamp je organiziran u okviru projekta «Triplex Confinium» (pod-projekt Mostovi) sa svrhom revitalizacije kompleksa Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom (Ravni kotari). Tijekom kampa radilo se na čiššćenju dvorišta i raščišćavanju unutarnjih prostorija Kule, budući da je cijeli kompleks teško stradao tijekom Domovinskog rata. Osim četvoro organizatora, u radu ljetnog kampa sudjelovali su volonteri iz Francuske i Belgije. Radovi su bili usmjereni prema što bržem osposobljavanju dijela kompleksa za rad Centra za interkulturalizam i održivi razvoj u suradnji sa Sveučilištem u Padovi.

Obavljeni radovi:

– Raskrčeno raslinje i rasčišćen teren oko zidina i pomoćnih objekata Kule Jankovića
– Raskrčeno, uređeno veliko dvorište Kule
– Raskrčeno, uređeno unutrašnje dvorište Kule
– Raskrčen, uređen put do izvora iz Kule
– Očišćen i uređen mali ulaz u veliko dvorište Kule (iz pravca guvna)
– Raskrčeno raslinje, sortirano kamenje i pripremljeno za obnovu dijela vanjskih zidina kod glavnog ulaza u Kulu
– Uređene dvije prizemne prostorije unutar glavne zgrade Kule koja je restaurirana prošle godine
– Raskrčene, očišćene i pripremljene za daljnje rađevinske radove 4 prostorije u najstarijem dijelu Kule koje trebaju biti obnovljene ove godine
– Odvežen otpad (sijeno, građevinski materijal, krupni otpad)

Ukupan broj odrađenih radnih sati:

Volonteri su u prosjeku radili 5 i pol sati dnevno. Ukupno su odradili 33 sata u šest radnih dana.

Aktivnosti kampa:

Volonteri su bili smješteni u kamp Adriasol u Novigradu, a organizatori kod obitelji Buterin, takodjer u Novigradu. Smještaj je bio organiziran u Novigradu zato što je to jedino mjesto u blizini Islama Grčkog, koje ima kamp. Prehrana sudionika volonterskog kampa bila je u Posedarju, u restoranu Jurjevac, zato što je to bio jedini restoran u blizini Islama Grčkog koji je mogao osigurati uslugu primjerenu skromnim financijskim resursima, a ujedno dovoljno kvalitetnu. Ostale namirnice, potrebne za doručak, koji je svaki dan organiziran u Kuli Stojana Jankovića, nabavljane su u trgovinama i pekari u Novigradu. Kako nije bilo moguće osigurati dodatna financijska sredsta, volonteri su na terenu prevoženi privatnim automobilima organizatora kampa (svaki od navedenih organizatora koristio je svoj osobni automobil dnevno).

Volonteri i voditelji kampa započinjali su s radom oko 7.30 – 8.00 sati, a završavali oko 13.00.
U radovima uređenja Kule sudjelovali su i članovi obitelji Desnica. Pripremne radove (košnja dvorišta, dobavka alata i organizacija odvoza otpada) organizirala je Nataša Žerjavić Desnica. Ona je također volontere upoznala s obiteljskom poviješću Kule, te planovima za njenu obnovu, te organizirala susrete volontera sa stručnjacima koji su zaduženi za nadzor radova na Kuli.

Svi sudionici kampa susreli su se s Lepom Petri, iz Konzervatorskog zavoda u Zadru, zadužena za nadgledanje radova na Kuli. Ona je sudionicima objasnila planove obnove Kule, te načine izvođenja radova i financiranja, kao i njihov udio, te doprinos u restauraciji Kule. Ona je također odgovarala na mnogobrojna pitanja volontera. Tijekom rada, kamp je posjetila mr. sc. Mirna Petricioli, stručnjaka za uređenje okoliša, koja je održalo predavanje vezano za obnovu arboretuma oko Kule Jankovića te za revitalizaciju vanjskih i unutrašnjih dvorišta. Volontere je također posjetila i gospođa Renate Hermans (OESC), s kojom je održana rasprava o modusima suradnje.

Kamp su posjetili novinari iz Zadarskog lista koji su razgovarali s organizatorima i volonterima, a novinari iz Hrvatske Radio-televizije snimili su prilog za emisiju Prizma.

Edukacija i izleti organizirani za volontere:

Volonteri su se popeli na utvrdu – forticu u Novigradu, te je prof. Drago Roksandić stručno objasnio povijesnu baštinu. U kompleksu utvrde održana je i radionica sudionika kampa o “Etnološkim istraživanjima Ravnih Kotara”, koju je vodila Marijeta Rajković.

Organizirano je i razgledavanje Narodnog muzeja u Zadru uz stručno vodstvo mr. sc. Jasenke Lulić-Storić. Zatim je uslijedilo razgledavanje gradskog centra (crkva Sv. Donata, Sv. Marije i Sv. Krševana) te posjet izložbi “Zlato i srebro Zadra” uz unaprijed dogovorenog vodiča, Dubravke Kalac, prof. koja je volontere odvezla i do morskih orgulja koje su ih oduševile.

Sljedeći izlet bio je razgledavanje parka prirode kanjona Zrmanje i utvrde Obrovac. Sudionici kampa odveženi su brodom do prvih slapova na Zrmanji uz rasprave o povijesnoj baštini regije i mogućem upravljanju kulturnim resursima ovakvih prostora.

Volonteri su razgledali i Benkovac uz stručno vodstvo bivšeg kustosa muzeja mr. sc. Miljenka Savića. Nakon razgledavanja te utvrde, usljedio je odlazak prema jezeru Vrana i razgledanje Mašković-hana na Vrani, kratak boravak u Pakoštanima, a zatim odlazak do Biograd i kratko razgledavanje centra.

Po završetku kampa volonteri su proveli pismenu evaluacija tjednih radova, razgovorali o daljnjoj suradnji, te je provedeno detaljno završno snimanje obavljenih poslova.

Comments are closed.