Dani Kule 2020.

josip_i_marija1josip_i_marija2josip_i_marija3izlozba2020_01

PROGRAM

8. kolovoza (subota)

20:30 Kazališna predstava: JOSIP I MARIJA
Riječ je o javnoj probi nove kazališne predstave kojoj će premijera biti krajem kolovoza u Zadru. U predstavi glume: Dušanka Stojanović Glid, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu, i Jure Aras, zadarski kazališni glumac i voditelj Teatra Verrdi. Predstavu režira Sara Stanić, koja je također po profesiji i glumica; televizijskim gledateljima najpoznatija po svojim ulogama u popularnim serijama kao što su: Crno-bijeli svijet i Ko te šiša). Ova javna proba donacija je glumaca i redateljice mještanima Islama Grčkog i susjednih naselja.

15. srpanj – 15. rujan

Nova izložba: IKONE KULE JANKOVIĆA (16.-18. stoljeće)
Riječ je o izboru reprodukcija u boji, u prirodnoj veličini 1:1) koje su postavljene u crkvici Sv. Đurđa. Ikone su dio fundusa Kule Jankovića (profesionalne fotografije, u točnom mjerilu) koje su dijelom u sklopu povrata kulturnoumjetničkog blaga vraćene u Hrvatsku 2015. te nisu bile izložene u Kuli Jankovića od 1990. godine. Ovim izložbenim podstavom predstavit će se najvredniji dio kulturne baštine Kule Jankovića, a pri tomu će same ikone biti maksimalno zaštićene, s obzirom na činjenicu da u Kuli Jankovića još uvijek nisu prisutni sigurnosni i mikroklimatski uvjeti potrebni za izlaganje originalnih djela. Izložbeni postav napravili su Ksenija Škarić, Igor Šuljić i Rade Žerjavić, a u izboru ikona sudjelovale su i Jelena Ivičević Desnica, Nataša Desnica Žerjavić i Olga Škarić. Sve troškove izložbe (izrada reprodukcija na forexu, tisak deplijana, montaža izložaka) pokrilo je Srpsko narodno vijeće.

Razgledavanje Kule Stojana Jankovića
Posjetitelji će cijelog ljeta moći razgledati sve dijelove obnovljene povijesne jezgre ovog kulturnog dobra te pogledati eksponate stalnog izložbenog postava Kule. Svoj posjet moguće je i najaviti putem tel. 091 2005190 (gđa Nataša Desnica Žerjavić), dok su otvoreni prostori slobodni za razgled svakog dana od 8 sati u jutro pa do mraka.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ovogodišnji Dani Kule su smanjenog opsega, a kako bi se izbjegla istovremena nazočnost većeg broja posjetitelja ograničili smo oglašavanje našeg programa koji je stoga u prvom redu usmjeren na stanovnike Islama i susjednih naselja. Najljepše molimo posjetitelje da vode računa o održavanju preporučene međusobne fizičke udaljenosti te da po mogućnosti nose maske za lice, dok će organizator osigurati dezinfekcijsko sredstvo za pranje ruku.

Comments are closed.