Izložba “Vladan Desnica i Desničini susreti” U Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” u Šibeniku 28.2.-11.3.2015.

izlozba2015sibenikIzložba Vladan Desnica i „Desničini susreti“ predstavlja se šibenskoj javnosti – nakon zadarske i splitske – sa željom da je se podsjeti na činjenicu da je pisac Vladan Desnica (Zadar, 17. rujna 1905. – Zagreb, 4. ožujka 1967.) završne godine svoga gimnazijskog obrazovanja, od 1921./1922. do 1923./1924. – nakon Zadra i Splita – proveo u Šibeniku. Jakov Gotovac i Filharmonijsko društvo u Šibeniku usmjerili su njegove rane stvaralačke impulse prema skladanju pa su u Šibeniku i nastale Desničine prve glazbene kompozicije. Različita šibenska poznanstva vrlo su važna bila i za pokretanje Desničina prvog (i jedinog) časopisa, Magazina Sjeverne Dalmacije. Koliko god književno stvaralaštvo Vladana Desnice moglo biti poznato u Šibeniku, sigurno je da je nedovoljno istraženo što je sve u njegovu sazrijevanju i stvaralaštvu vezano za Šibenik. Cilj je ove izložbe predočiti postignuto i inicirati interes za nepoznatog Desnicu, u ovom slučaju šibenskog Desnicu.
Na „Desničinim susretima 2013.“ uvedeno je nekoliko programskih inovacija, uključujući i izložbu posvećenu Vladanu Desnici, održanu u Gradskoj knjižnici Zadar od 18. do 28. rujna 2013. Izložbu su činile četiri cjeline: 1) Zadranin
Vladan Desnica; 2) Islamljanin Vladan Desnica; 3) Kula Jankovića u Islamu Grčkom: vitalnost baštine i 4) „Desničini susreti“: jučer, danas i sutra (Panoi 9 – 16).
Za „Desničine susrete 2014.“ izložba je proširena novim cjelinama o životu i stvaralaštvu Vladana Desnice (Panoi 1 – 8), a obogaćena je i multimedijalnim sadržajima. Posjetitelji Sveučilišne knjižnice u Splitu mogli su od 20. rujna do 6. listopada čuti jedini sačuvani zvučni zapis njegova glasa, pogledati kratak film o projektu obnove Desničine Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom, prelistati njegova djela dostupna u Sveučilišnoj knjižnici i pobliže se upoznati s izdavačkom djelatnošću Centra.
Program „Desničini susreti“ Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uključuje nekoliko inicijativa, među kojima su najpoznatiji znanstveni skupovi „Desničini susreti“ i istoimena biblioteka.
Znanstveni skupovi „Desničini susreti“, utemeljeni 1989. godine, obnovljeni su 2005. na stotu obljetnicu rođenja pisca Vladana Desnice kao zajednička inicijativa Centra, Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu,
Hrvatskog društva pisaca i Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Održavaju se svake godine redovito koncem onoga
rujanskog tjedna u kojem je piščev rođendan.
U Biblioteci „Desničini susreti“, osim zbornika radova, objavljuju se i druge knjige koje problematiziraju kulturna i
civilizacijska višegraničja u komparatističkom ozračju.

Katalog Biblioteke Desničini susreti
Katalog izdanja Dijaloga s povodom i Colloquia

Comments are closed.