Najava i poziv na radionice ojkanja

Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi uz sponzorstvo Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca, te SNV-a Zagreb i VSNM-a grada Zadra u okviru projekta Duga iznad Kule, u prostorima kulturnog dobra Kule Jankovića u Islamu Grčkom, organizira dvije radionice tradicijskog načina pjevanja.

Projekt je osmišljen s ciljem očuvanja, revitalizacije, popularizacije, kao i korištenja u turističkoj ponudi specifičnog tradicijskog vokalnog fenomena, ojkanja. Važnost glazbenog izričaja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH, koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, te ga uspješno prijavilo na UNESCO-vu listu zaštićene i, nažalost, ugrožene kulturne baštine čovječanstva. Opširnije o ojkanju i projektu Duga iznad Kule

Projekt povezuje materijalnu (revitaliziranje Kule Jankovića) i nematerijalnu kulturnu baštinu kroz rad na očuvanju ugrožene nematerijalne baštine, potiče autohtone kulturno-umjetničke aktivnosti, kao i očuvanje kulturnog identiteta, te pridonosi održivosti područja kroz značajno proširenje turističke ponude.

Ciljevi projekta
Prvi i osnovni cilj je prenošenje znanja tradicijskog načina pjevanja potresanjem glasa svima zainteresiranima, naročito članovima KUD-ova, a prvenstveno na mlađe generacije koje, u općim trendovima modernizacije i globalizacije, ne prepoznaju vrijednosti i značaj svoje autohtone baštine i tako ju čine ugroženom. Stručno educirani pjevači ojkači, to će novostečeno znanje moći dalje razvijati i prakticirati u svojoj lokalnoj zajednici.

Voditelji
Radionice vode etnomuzikolozi-istraživači kojima u realizaciji ovog projekta pomažu lokalni tradicijski pjevači. Neposredan način upoznavanja i učenja tradicije, gdje stručni medijatori uz pomoć nositelja tradicije prenose znanja, pokazao se najučinkovitijom metodom učenja ove vrste pjevanja, različite od današnjih (temperiranih) načina standardnog glazbovanja.
Voditelji prve radonice 30.06. te 01. i 02.07. 2015. su etnomuzikologinja dr.sc. Sanja Ranković, iz Beograda, i mr.sc. Ivo Brkić, etnomuzikolog i etnokoreolog iz Zadra.
Voditelj druge radionice, 28., 29. i 30.08. 2015., je dr. sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Zagreba. Opširnije o voditeljima radionica

Detaljan program prve radionice nalazi se u prilogu Radionica 1, dok će program druge radionice, koju vodi dr. Ćaleta, biti objavljen naknadno.

Sudjelovanje je besplatno ali uz obaveznu prijavu ispunjavanjem PRIJAVNICE ZA RADIONICU. Organizatori pokrivaju troškove stanki za kavu i ručak za dva radna dana u Kuli. Za dio sudionika postoji mogućnost organiziranja besplatnog smještaja u Kuli Jankovića.

Broj sudionica i sudionika je ograničen na najviše 20 osoba. Prijave se primaju do popune mjesta ili najkasnije do 25. 06. 2015.


Press clipping:
Zadarski.hr
Slobodna Dalmacija
Zadarski list

Comments are closed.