Poziv za prijavu priopćenja za znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Desničini susreti 2021. (Ne)poznati Desnica i književne ostavštine u baštinskoj perspektivi: primjeri dobre prakse

logoPripremni odbor Desničinih susreta 2021. u suradnji s Društvom prijatelja Kule Stojana Jankovića i ICARUS Hrvatska objavljuje da će se Desničini susreti 2021. održati u Zagrebu u ponedjeljak, 20. prosinca 2021. godine.
Program Desničini susreti Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (CKHIS), Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i ICARUS Hrvatska su dogovorili realizirati interdisciplinarni projekt arhivističke obrade osobne ostavštine Vladana Desnice, digitalizaciju spomenute ostavštine i njezinu reprezentativnu objavu na platformama poput Znameniti.hr i Topoteka. Spomenuta projektna suradnja usuglašena je 2019. dogovorenom suradnjom Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi i CKHIS-a na pripremi koncepcije kritičkog izdanja opusa Vladana Desnice.
Budući da je riječ o zahtjevnom, složenom i dugoročno zamišljenom projektu, odlučeno je ovogodišnje Desničine susrete posvetiti, prvo, aktualnoj problematici književnih ostavština u baštinskoj perspektivi sa stajališta primjera dobre prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, drugo, raspravi o mogućnostima primjene najboljih iskustava u radu na opusima drugih književnika glede arhivističke obrade i digitalizacije književne ostavštine Vladana Desnice te njezine selektivne prezentacije na digitalnim platformama (Znameniti.hr, Topoteka itd.) ili u arhivima, knjižnicama i muzejima te treće, preliminarnoj raspravi o koncepciji kritičkog izdanja opusa Vladana Desnice, utemeljenoj kako na baštinjenim iskustvima u radu na realiziranim kritičkim izdanjima tako i na mogućnostima koje otvaraju primjene dobrih praksi u području digitalne humanistike.
Pozivamo arhiviste, knjižničare, muzealce te, kao i uvijek dosada, povjesničare i teoretičare književnosti, povjesničare, kulturne antropologe te stručnjake u drugim humanističkim i društvenim znanostima koji se osjećaju pozvanima da javno priopće svoja iskustva i iznesu prijedloge koji bi mogli unaprijediti javnu dostupnost i kritičku recepciju opusa Vladana Desnice da se prijave za sudjelovanje u radu ovog skupa.

Poziv za prijavu priopćenja
Prijavni obrazac

Comments are closed.